Svet
14 ogledov

Prepoved nošenja orožja je neustavna

Švicarjem ni treba skrbeti, da bi ostali brez orožja. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ameriško vrhovno sodišče je odločilo, da je prepoved nošenja ročnega strelnega orožja, ki je od leta 1976 veljala v zvezni državi Washington, neustavna.

Sodišče je s tem podprlo odločitev nižjega sodišča, ki je prepoved tudi zavrnilo. Odločitev je sodišče utemeljilo z drugim amandmajem ameriške ustave. Po mnenju sodišča ima vsak posameznik pravico do nošenja ročnega strelnega orožja v zakonite namene, ustava pa ne dovoljuje absolutne prepovedi posedovanja orožja.

Drugi amandma
To je prvi takšen primer v desetletjih, poznavalci pa pričakujejo, da bo imel močan vpliv na orožne zakone po vsej Ameriki. Gre namreč za prvo sklicevanje na drugi amandma, ki sproža debate že več let. Največ polemik sproža natančen pomen tega amandmaja. Ta namreč zagotavlja pravico do nošenja orožja za samoobrambo. Vendar je napisan dvoumno, saj ni jasno, ali to pravico zagotavlja vsakemu posamezniku, ali pa se nanaša na vojsko in policijo, ki sta zadolženi za zaščito države in regulacijo. Anketa, v kateri je sodelovalo 1000 Američanov, je pokazala, da jih kar 67 odstotkov meni, da se drugi amandma nanaša na vsakega posameznika.

Zmanjšanje kriminala

Zvezna država Washington se je za tako prepoved odločila, da bi zmanjšala stopnjo kriminala in smrti, povzročenih s strelnim orožjem. Lani je bilo v Washingtonu 143 smrti, povzročenih s strelnim orožjem, leta 1976, ko je bila prepoved sprejeta, pa 135. Washingtonska prepoved se nanaša le na ročno strelno orožje, torej pištole, dopušča pa posedovanje pušk in šibrovk, vendar morajo biti te shranjene doma, nenabite in zaklenjene. Poleg Washingtona ima tako prepoved le še Chicago.

Odločitev sodišča ima velik pomen, saj prvič ohranja pravico posameznika do posedovanja orožja in hkrati omejuje prizadevanja, da bi zmanjšali vlogo orožja v ameriški družbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.