Svet
8 ogledov

Prepoved trženja iphona v Braziliji

Apple Iphone EPA
Apple je izgubil pravico do trženja imena iPhone v Braziliji. To pravico ima namreč lokalno podjetje Gradiente Electronica, in sicer vse do leta 2018.

V Braziliji imajo kupci iphona kar dve možnosti izbire. Lahko kupijo iphone, izdelek kalifornijskega velikana Appla, ali pa se morda odločijo za lokalni izdelek iphone, ki je last brazilskega podjetja Gradiente Electronica. Prav lokalni izdelek ima tudi manjšo tehnološko prednost pred Applovim, saj vsebuje Androidov sistem.

Gradiente ima tržno pravico do leta 2018

Brazilski inštitut za industrijsko lastnino (INIP), največji državni regulator patentov, je odločil, da Apple nima več ekskluzivnih pravic do trženja iPhonovega imena. Po poročanju CNN lahko Gradiente Apple tudi toži, če bo ta nadaljeval trženje. Kljub temu pa Apple upa, da jim bo tržno pravico uspelo pridobiti nazaj. Gradiente je namreč njihov prvi iphone neo one izdal šele lani, torej pet let po Applovi izdaji iphona. Gradiente svojo poznejšo izdajo zagovarja z rekonstruiranjem podjetja leta 2008.

Applove težave s trženjem že v preteklosti

Applove težave s trženjem v Braziliji pa so le ene izmed zadnjih težav tovrstnega značaja. S podobnim problemom so se spopadli že na Kitajskem, Japonskem in v ZDA.

Le nekaj dni po Applovi prvi najavi iphona je ameriško podjetje Cisco kalifornijskega velikana tožilo na ameriškem zveznem sodišču. Cisco je dejal, da so imeli tržno znamko v lasti že od leta 2000. Dogovorili so se, da lahko obe podjetji tržita ime.

Leta 2009 je Apple podjetju Proview Taiwan plačal 55 tisoč dolarjev za uporabo imena iPhone na celinski Kitajski. Vendar pa so pozneje nastali zapleti, saj Proview ni bil tisti, ki je imel v lasti pravico do trženja iphona. To pravico je imel Proview Shenzhen. Apple je svoje ime zaščitilo lani z odplačilom 60 milijonov dolarjev resničnemu lastniku tržnega imena.

Leta 2010 pa se je moral Apple spopasti z japonskim elektronskim proizvajalcem Fujitsujem, ki je tržno ime registriral leta 2003 v ZDA. Prenos lastništva so naredili 17. marca, pet dni po tem, ko je Apple začel tržiti svoj prvi iphone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.