Svet
19 ogledov

Prepovedal uporabo dvigal

Dvigalo Profimedias
Turški guverner je prepovedal uporabo dvigal v javnih zgradbah.

Inovativni Dursun Ali Sahin, guverner severozahodne turške province Edirne, je zaukazal, da morajo do nadaljnega vsa dvigala v nižjih nadstropjih stavb, ki jih uporabljajo javni uslužbenci, ostati blokirana. S tem želi guverner sodržavaljane prisiliti, da več storijo za svoje zdravje in za hojo uporabijo stopnice. Dvigala bodo sicer dovoljena v višjih nadstropjih stavb. 

Bolnišnic in podobne ustanove so iz uredbe, ki je pričela veljati na Silvestrovo, izvzete, poroča Independant, pa tudi invalidne osebe bodo še vedno upravičene do uporabe dvigal. 

Sahin je prepričan, da bodo s tem trebuščki in zadnjice pričeli usihati, hkrati pa si obeta tudi znatne prihranke pri energiji. "Hoja po stopnicah namesto z dvigalom lahko življenju doda dan," pravi. Kaj si o tem mislijo Turki, ni znano, je pa Sahin jeseni že razburil marsikoga, ko je restavracijam in barom zaukazal, da morajo čaj sladkati le še z eno žličko sladkorja in ne več tradicionalnima dvema. 

Debelost se je v Turčiji po podatkih OECD precej zvišala, leta 2011 je že petina vseh odraslih spadala v kategorijo debelih.

Turek ne kadi več

V 75-milijonski Turčiji je sicer zaznati vse večje zavedanje glede varovanja zdravja in nekaterih škodljivih navad. Pregovor "kaditi kot Turek" denimo ne velja več, saj je v zadnjih šestih letih zaradi sprejetih ukrepov vlade delež kadilcev upadel za 13 odstotkov in je sedaj pod 30 odstotki, zgolj pri moških pa je sedaj pri okoli 40 odstotkih, medtem ko je še pred nekaj leti kadila več kot polovica odraslih moških.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.