Svet
7 ogledov

Prepovedali sezname gejev in lezbijk

Naslovnica tabloida, ki je lani oktobra objavil listo homoseksualcev. Žurnal24 main
Sodišče je ugandskemu tabloidu prepovedalo objavo seznamov homoseksualcev. Organizacija za zaščito istospolno usmerjenih: Vsaj sodstvo je pokazalo nekaj inteligence.

Začasni sodni nalog je sodišče izdalo dan po tem, ko je Rolling Stone – ime ni povezano z legendarno glasbeno skupino – objavil že drugi seznam gejev in lezbijk v državi. Organizacija za zaščito pravic istospolno usmerjenih Sexual Minorities Uganda je namreč vložila tožbo proti tabloidu. "Vsaj sodstvo je pokazalo nekaj inteligence," je povedal Frank Muhame iz organizacije. "Mediji ne morejo kar tako kršiti pravic posameznikov in napadati njihove zasebnosti."

Urednik tabloida je v ponedeljek objavil seznam desetih afriških gejev in lezbijk v državi, potem ko je prejšnji mesec že objavil podobno listo s stotimi imeni. Dvaindvajsetletni Giles Muhame je prepričan, da je istospolna usmeritev še nevarnejša od kajenja, zato si prizadeva za uvedbo zakona, ki za homoseksualno usmerjenost predvideva zaporno in celo smrtno kazen. Predlog zakona je bil pod pritiskom javnosti že enkrat ovržen, a njegovi zagovorniki še niso opustili upanja, da ga bo dežela zaradi zaščite družinskih vrednot enkrat vendarle sprejela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.