Svet
3 ogledov

'Prepovejte podkupovanje'

Žurnal24 main
Dvoumnosti glede podkupovanja tujcev smo razrešili novembra, komentira Simona Habič iz društva Integriteta očitke organizacije Transparency International.

“Poskrbite, da bo podkupovanje prek posrednikov kriminalizirano, podkupovanje pa opredelite kot dejavnost, ki ne spada pod običajne dejavnosti tujih uradnikov,” svetuje Sloveniji Transparency International (TI).

Finska voditeljica Maria, ki je septembra, na vrhuncu afere Patria, slovenske politike v šali podkupovala s čokolado, kot kaže, ni bila v prekršku.

 
V torek je izšlo njihovo poročilo, ki spremlja napredek držav podpisnic protikorupcijske konvencije OVSE. Slovenijo poročilo uvršča v skupino držav, ki so zaznale malo ali nič primerov podkupovanja v mednarodnih poslih.

Omenjene tudi patrie
“Dvoumnosti glede podkupovanja so bile rešene z novim kazenskim zakonikom, ki je v veljavi od novembra,” je priporočilo TI komentirala Simona Habič iz društva Integriteta, ki je sodelovalo pri pripravi poročila za Slovenijo. Pred tem področje podkupovanja med tujimi in domačimi uradniki ni bilo ustrezno opredeljeno, je dodala.

Kot primer korupcije je bil tako v slovenskem kot finskem poročilu natančno opisan primer domnevnega podkupovanja slovenskih uradnikov s strani finske Patrie. Poleg tega je v slovenskem poročilu omenjen primer podkupovanja v mednarodnih poslih, ki sega v leto 1999.

Zadeva miruje
Karl Erjavec. “Zadeva Patria miruje, čakam, kakšen bo epilog. Želim si ga čim prej, predvsem glede tega, kakšna je bila moja vloga pri tej zadevi,” je v torek povedal obrambni minister v času izbruha afere Karl Erjavec. Povedal je še, da je zadovoljen, da so prevzeli prvo vozilo in da ga ocenjujejo kot kakovostno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.