Svet
34585 ogledov

Prepozni smo: Tudi če danes ukrepamo, nas čaka tole

Grenlandija Profimedia
Do konca stoletja se bo morska gladina dvignila za vsaj 25,4 centimetra.

Ogromne izgube ledu na Grenlandiji povzročajo dvig morske gladine, ki se bo v prihodnje še stopnjeval – in nove raziskave kažejo, da tega ni mogoče ustaviti, tudi če bi svet danes povsem prenehal spuščati emisije, ki segrevajo planet. Študija, objavljena v ponedeljek v reviji Nature Climate Change, je pokazala, da bo skupna izguba ledu z grenlandske ledene plošče povzročila dvig morske gladine za vsaj 25,4 centimetra, ne glede na scenarije segrevanja podnebja. To je na splošno enako, kolikor so se svetovna morja v zadnjem stoletju že dvignila zaradi Grenlandije, Antarktike in toplotnega širjenja (ko se oceanska voda širi, ko se segreva) skupaj.

Raziskovalci iz geološkega zavoda Danske in Grenlandije so opazovali spremembe v prostornini ledene plošče na Grenlandiji in okoli nje ter ugotovili, da je glavni dejavnik dvigovanja morske gladine stopljena voda. Z uporabo "dobro uveljavljene teorije" so znanstveniki lahko ugotovili, da se bo približno 3,3 % grenlandske ledene plošče - kar ustreza 110 bilijonom ton ledu - neizogibno stopilo, ko se bo ledena plošča odzvala na spremembe, ki so se že zgodile.

Dvig do konca tega stoletja

Dvig morske gladine zaradi tega stopljenega ledu se bo zgodil "ne glede na kakršno koli predvidljivo prihodnjo podnebno pot v tem stoletju," pravi glavni avtor raziskave Jason Box, znanstvenik z Geološkega zavoda Danske in Grenlandije. Čeprav avtorji niso navedli točne časovnice, predvidevajo, da se bo morska gladina dvignila do konca stoletja.

Raziskava je bila namenjena izključno oceni minimalne ali "zelo konservativne spodnje meje" dviga morske gladine zaradi taljenja ledu na Grenlandiji, "in v skoraj gotovem primeru, da se bo podnebje še naprej segrevalo, se bo morska gladina samo višala", je dejal Box.

Pogostejše poplave, nevihte se bodo širile v notranjost celine

Ogromne ledene plošče se hitro stopijo, ko je temperatura zraka višja, poleg tega toplejša voda razjeda ploščo okoli robov. Ugotovitve prihajajo po poročilu o dvigu morske gladine za leto 2022, ki ga je v začetku tega leta objavila Nacionalna uprava za oceane in atmosfero, v katerem je bilo ugotovljeno, da lahko ameriška obala v naslednjih 30 letih pričakuje dvig morske gladine za 25 do 30 centimetrov. To bo povzročilo več kot 10-krat pogostejše poplave ob visoki plimi in omogočilo širjenje neviht globlje v notranjost celine, navaja poročilo.

Spremembe bodo hitre

Na Grenlandiji je dovolj ledu, da bi lahko, če bi se ves stopil, dvignil morsko gladino za približno 7,6 metra po vsem svetu. Raziskovalci poudarjajo, da dvig morske gladine za 6 metrov ne pomeni, da se bo enakomerno dvignila po vsem svetu, zaradi česar bodo nekateri kraji opustošeni, medtem ko bo gladina morja drugod padla. Grenlandija s topljenjem ledu denimo izgublja tudi gravitacijski učinek ledu na vodo, kar pomeni, da morska gladina Grenlandije pada, medtem ko se gladina dviguje drugje, je dejal William Colgan, višji raziskovalec pri Geološkem zavodu Danske in Grenlandije. 

"Res težko se bo prilagoditi tako hitrim spremembam," je dejal Colgan, ko je stal na grenlandskem ledeniku Jakobshavn, kjer se je fjord odlomil od ledenika. Pred podnebnimi spremembami, ki jih je povzročil človek, so bile temperature nad lediščem na Grenlandiji posebnost.

Toda od osemdesetih let prejšnjega stoletja dalje se je Grenlandija segrevala za približno 1,5 stopinje na desetletje - štirikrat hitreje od svetovnega tempa - zaradi česar je še toliko bolj verjetno, da bodo temperature presegle prag taljenja.

Nekaj ​​dni nenavadno toplega vremena na severu Grenlandije je pred kratkim sprožilo hitro taljenje, saj se je temperatura gibala okrog 15 stopinj Celzija, kar je za več kot 5 stopinj Celzija topleje od poletnega povprečja, so znanstveniki povedali za CNN.

Količina ledu, ki se je na Grenlandiji stopila samo med 15. in 17. julijem – 6 milijard ton na dan – bi po podatkih ameriškega nacionalnega centra za podatke o snegu in ledu zadostovala za napolnitev 7,2 milijona olimpijskih bazenov. Svetovni znanstveniki pravijo, da so trendi, s katerimi se podnebne spremembe pospešujejo, precej jasni in da se bodo številni ekstremni dogodki taljenja še naprej pojavljali intenzivneje in pogosteje, če se emisije ne omejijo takoj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • bobubob 00:59 31.avgust 2022.

    Klimatske spremembe seveda so in vedno bodo. Svet,vesolje - dinamika, polna nepoznanih vplivov. Ki pa, če ne gre za padec kakega večjega 'kamna' ali sončnega izbruha, so počasne... Letošnje poletje pa je vsakomur, ki je le želel in spremljal meteo ...prikaži več dogajanja, dodobra razkrilo, kako pa Človek hazardira z Naravo. Poleg direktnega zastrupljanja in smetenja bo ta geoterorizem dejansko prispeval k uničenju okolja. Blejanje na Bledu in lajnanje Lajnove pa je zgolj pesek v oči ignorantskega plebsa.

  • Pepe007 13:14 30.avgust 2022.

    Ledeniki se intenzivno topijo že od zadnje ledene dobe. Le kaj so delali pred dobrimi 10.000 leti, da se je ledena doba končala?

  • vanc7 13:05 30.avgust 2022.

    Klimatske spremembe se dogajajo in to je dejstvo! Ali je za njih odg človek, to je pa eno težko vprašanje... zgodovina nas uči, da so se klimatske spremembe dogajale že skozi milijone let! Je pa res, da nas glede na ...prikaži več skrajni cilj, enega milijona, že kdo, drži v strahu...