Svet
18 ogledov

"Preprečil sem veliko tragedijo"

Francesco Schettino Reuters
Kapitan Costa Concordie Francesco Schettino pravi, da je s pravim manevrom rešil veliko ljudi.

Zaslišanje v primeru nesreče potniške ladje Costa Concordia, ki je 13. januarja doživela brodolom, je bilo v znamenju predstavitve dokazov. Kapitan ladje, ki naj bi zakrivil smrt 32 ljudi, je v pogovoru s preživelimi izjavil, da bi bilo veliko več mrtvih, če se po trku s skalo pred otokom Giglio ne bi pravilno odzval. "Vam in mnogim drugim sem z manevrom rešil življenje,“ naj bi izjavil padli kapetan, ki mu za vsako od smrtnih žrtev grozi 15 let zapora, in dodal, da je preprečil veliko tragedijo. Schettino se zaslišanja, ki poteka za zaprtimi vrati, sicer udeležuje prostovoljno, pred sodiščem pa ne sme spregovoriti.

Čeprav je poročilo izvedenca ladjarja razbremenilo krivde, so nekatere žrtve prepričane, da nesreča ne bi bila tako grozovita, če bi bilo na ladji za varnost potnikov bolje poskrbljeno. S tem se seveda ne strinja odvetnik Costa Crociere. Kot je povedal, se je "ladja tako hitro napolnila z vodo, da krizni enoti ni uspelo uvesti smiselne tehnične pomoči“. Ladja je postala že 50 sekund po nesreči neobvladljiva.

Po zaslišanju, na katerem bodo pregledati podatke črne skrinjice in poročila izvedencev, se bo odločilo, ali bodo sprožili proces proti kapitanu. Še vedno pa poteka tudi odstranjevanje ladje s kraja nesreče. Kot so sporočile oblasti, se je to delo zavleklo zaradi neugodnih vremenskih razmer. Obljubili so, da bodo razbitine odstranili do pomladi.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 23:09 17.oktober 2012.

    A ni bil tvoj prvi manever natikanje tiste Romunke !

  • Naglas 12:16 17.oktober 2012.

    Ja, preprečil jo je tako, da ni vozil Airbus A380... temu ne bi dal za vozit samokolnice, "kamo li" tako ladijo!