Svet
32 ogledov

Preprečili bi lahko smrt milijonov otrok

Vsako leto pred petim letom starosti umre približno 11 milijonov otrok. (Foto: E Žurnal24 main
Človekoljubne organizacije opozarjajo, da je treba pomagati najrevnejšim. S tem bi lahko preprečili smrt štirih milijonov otrok, dodajajo.

Ameriška organizacija Save the Children, ki si prizadeva izboljšati položaj otrok po svetu, je prepričana, da bi lahko v zadnjih desetih letih preprečili smrt štirih milijonov otrok, če bi razvite države učinkoviteje ukrepale in pomagale najrevnejšim. Unicef poudarja, da je razkorak med otroki v bogatih in revnih držav prevelik. Med drugim opozarjajo tudi na to, da je cilj zmanjšati umrljivost otrok zašel na stranpoti.

  • Vsako leto pred petim letom starosti umre približno 11 milijonov otrok, kar pomeni, da jih vsako uro umre več kot 1200. Večino izmed teh smrti bi bilo mogoče preprečiti.
  • Otrok, ki se rodi v eni izmed držav v razvoju, ima 13-krat večjo možnost, da umre pred svojim petim rojstnim dnevom, kakor pa otrok, ki se rodi v eni izmed razvitih držav.

Organizacije so poročilo o umrljivosti otrok v revnejših državah objavile dva tedna pred vrhom Milenijskih razvojnih ciljev v New Yorku. Cilj Milenijskih razvojnih ciljev med letoma 1990 in 2015 je za dve tretjini zmanjšati stopnjo smrtnosti otrok, mlajših od petih let. Med drugim si prizadevajo tudi za zmanjšanje smrtnosti otrok, mlajših od petih let, za dve tretjini. Ta cilj vključuje tudi zmanjšanje smrtnosti dojenčkov in povečanje števila eno leto starih otrok, ki so cepljeni proti ošpicam.

Najprej poskrbeti za najrevnejše

Organizacija Save the Children opozarja, da bogatenje revnih držav ne bo pripomoglo k temu, da bo v tej državi zaradi revščine umrlo manj otrok. Opozarjajo, da država najprej poskrbi za otroke iz močnejših skupnosti, na tiste iz najrevnejših pa praviloma pozabijo.

Unicef še opozarja, da imajo otroci iz revnejših gospodinjstev za več kot 20 odstotkov več možnosti, da bodo umrli prej kot otroci iz premožnejših družin. Človekoljubne organizacije opozarjajo, da bi lahko s pomočjo najrevnejšim drastično zmanjšali umrljivost najranljivejših, to pa so otroci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.