Svet
33 ogledov

Preprečili fiskalni prepad

Biden in Obama Reuters
Predstavniški dom ameriškega kongresa je sinoči z 257 glasovi za in 167 proti le potrdil dogovor proti tako imenovanemu fiskalnemu prepadu, ki ga je 23 ur pred tem v noči na torek z veliko večino potrdil senat. Predsednik ZDA Barack Obama bo predlog zakona podpisal nemudoma, ko ga dobi na mizo.

V torek so potekle davčne olajšave, sprejete v času predsednika Georgea Busha mlajšega, veljati pa so začeli avtomatični proračunski varčevalni ukrepi, o katerih sta se stranki dogovorili leta 2011 v času prepirov okrog dviga dovoljene meje javnega dolga. ZDA so padle v tako imenovani fiskalni prepad, ki je grozil z novo recesijo, vendar pa nov zakon to nevarnost odpravlja.

Predsednik predstavniškega doma republikanec John Boehner iz Ohia je v torek sklical posvet z drugimi kongresnimi voditelji svoje stranke, Biden pa je medtem pritiskal na demokrate. Vodja večine v predstavniškem domu Eric Cantor iz Virginije, ki računa na Boehnerjev položaj, je sicer sredi dneva izjavil, da senatnega predloga ne bo podprl, ker pretirava z višanjem davkov in ne stori dovolj za zmanjšanje porabe.

Pogovori so se potem nadaljevali ves dan, dokler se Boehner ni odločil, da bo predlog le dal na glasovanje. Voditeljica demokratov Nancy Pelosi iz Kalifornije se je zavzela za glasovanje, čeprav vsi demokrati niso podpirali predloga. Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid iz Nevade je pred tem zatrdil, da senat ne bo obravnaval nobenih morebitnih popravkov predloga iz predstavniškega doma, ki mora glasovati ali pa naj odgovarja pred ameriškimi volilci.

"Če se bodo republikanci igrali z dogovorom, ki je dobil podporo 88 senatorjev, bodo odgovorni za največje povišanje davkov v ameriški zgodovini," je za televizijo NBC povedal neimenovani demokratski uslužbenec senata. Boehnerju tako ni preostalo drugega kot glasovanje. Za nižjo porabo pa se bodo lahko republikanci borili naprej v času pogajanj za novo povišanje meje javnega dolga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.