Svet
6 ogledov

Preprečili napad Ire

Na Severnem Irskem so preprečili bombni napad, ki so ga domnevno pripravili odpadniki Irske republikanske armade.

Bomba je bila podtaknjena v avtomobilu na parkirišču letališča v Belfastu, vendar je napadalecem ni uspelo razstreliti. Zaradi poskusa napada letalski promet ni bil moten, je pa moralo nekaj potnikov noč preživeti v lokalnih hotelih, saj niso mogli do svojih avtomobilov. Bombni strokovnjaki so nevarna eksplozivno telo odstranili danes zjutraj.

Policija je sicer že v soboto odstranila bombo, ki so jo domnevno prav tako postavile odpadniške paravojaške skupine Ire, med katerimi sta Prava Ira in Ira kontunuitete. Bomba je bila postavljena pod železniškim nadvozom v Lurganu, zaradi nje so morali evakuirati nekaj domov in zapreti glavno progo med Belfastom in Dublinom. "Obe eksplozivni telesi bi potencialno lahko povzročili žrtve in materialno škodo," je povedal namestnik policijskega načelnika v Belfastu Duncan McCausland.

Incident naj ne bi bil povezan z bombami, ki so jih v minulih dneh odkrili na ameriških letalih. Večina analitikov vse strinja, da napadi odpadnikov Ire ne predstavljajo grožnje mirovnemu prosesu, s katerim so se končala tri desetletja konfliktov med manjšinskimi katoliškimi nacionalisti in protestanskimi unionisti, ki želijo, da Severna Irska ostane del Velike Britanije. V konfliktu je umrlo več kot 3.600 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.