Svet
23 ogledov

Prerok izginil, verniki osramočeni

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Harold Camping, ki je za soboto napovedal konec sveta, se je očitno uštel in osramotil svoje privržence. Campinga po 18. uri v soboto, ko naj bi bilo konec sveta, niso več videli.

Privrženci samooklicanega preroka Harolda Campinga, ki je za soboto napovedal sodni dan, skušajo razumeti, zakaj se njegova napoved ni uresničila. Spomnimo, Camping je na posebni konvenciji 300 zbranih seznanil s koncem sveta in prihodom odrešenika.

Po spodleteli napovedi pa je 89-letni Camping očitno izginil, saj ga niso videli vse od izteka roka, ko naj bi v soboto ob 18. uri nastopila apokalipsa.

Trdno prepričan v svojo napoved
Camping naj bi, kot je dejal, imel vrsto znanstvenih podatkov, ki potrjujejo tezo o koncu sveta. "Sploh ni več možnosti, niti najmanjše, da se to ne bi zgodilo," je dejal pred usodno soboto. Podobno napoved je imel že leta 1994, a takrat se je o tem bolj spraševal kot trdil, da bo takrat zagotovo konec.

Ameriški mediji poročajo, da Campinga niso videli vse od trenutka, ko so se njegove napovedi izkazale za lažne, prav tako ni odgovorov na elektronsko pošto in telefonske klice.

Trdil je tudi, da svetopisemska besedila napovedujejo velikanski potres v soboto, ki se bo zgodil ob 18. uri na različnih časovnih pasovih po svetu."To je začetek konca sveta," je dejal, "vsi neverniki pa bodo umrli 21. oktobra."

Porabil prihranke, a ostal na trdnih tleh
Robert Fitzpatrick, upokojeni prevoznik iz New Yorka, je za oglaševanje javnosti o koncu sveta porabil več kot 140.000 dolarjev svojih prihrankov. Ko je odbila 18. ura pa je dejal: "Ne razumem, zakaj...ne razumem, zakaj se ni nič zgodilo."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Spet drugi verniki so priznali, da so imeli glede napovedi pomisleke. "Imel sem pomisleke, a sem jih dal na stran, saj verujem v Boga," je povedal Keith Bauer, ki je prepotoval 4.830 km, od Marylanda do Californie, da bi se pridružil odrešeniku.

Po stari zavezi naj bi 21. maja konec sveta nastopil sedem tisoč let po tem, ko se je Noe rešil s svojo barko; in prav na ta dan je po izračunih minilo sedem tisoč let.

"Upal sem na to, saj menim, da bi mi bilo v nebesih veliko bolje kot na Zemlji," je še dejal Bauer.

 Okrepili "linije za depresivne"
Po navedbah Washigton Posta so v ZDA okrepili tudi telefonske linije za preprečevanje samomorov, če bi, kot so zapisali, slučajno kdo zapadel v depresijo zaradi spodletele apokalipse.

Mnoge krščanske skupine so Campinga označile za "lažnega preroka", ateisti pa ponekod množično proslavljajo zgrešeno napoved.

"To je bila verjetno ena najbolj žalostnih zgodb. V ozadju so namreč otroci, katerih starši so porabili vse prihranke za njihovo šolanje in celo prodali svoje hiše," je za BBC še dejala ena od sogovornic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.