Svet
7 ogledov

Presadili ji bodo materino maternico

Trasplantacija Shutterstock
Petindvajsetletni Britanki bodo zaradi neizmerne želje po otrocih presadili materino maternico. Ko bo otroka donosila, pa ji jo bodo preprosto odstranili.

Petindvajsetletna Britanka Sara Ottoson, ki živi in dela v Stockholmu, se pripravlja na operacijo svojega življenja. Rodila se je namreč brez reproduktivnih organov, zato se je njena mati odločila, da ji bo darovala svojo maternico. Za takšen korak se je 25-letnica odločila, ker si neizmerno želi otroke.

Sari se ne zdi prav nič čudno, da bo imela v telesu maternico, v kateri se je rodila sama. "Nikoli nisem razmišljala o tem. Sem profesorica biologije in materino maternico doživljam kot vsak drug organ. Skrbi me le operacija, ki jo bo morala prestati mama. Upam, da bo vse v redu, saj si zelo želim otroke."

Po operaciji sledi zdravljenje
Mater in hčer bodo spomladi operirali na Švedskem. Trenutno potekajo še zadnja testiranja, ki bodo pokazala, ali bo zahtevna operacija sploh mogoča, piše Daily Mail.

V primeru, da presaditev uspe, bo morala Sara ves čas jemati močna zdravila, da njeno telo organa ne bi zavrnilo. Če bo maternica po enem letu delovala normalno, se bo začel postopek za umetno oploditev. Sarino jajčece bodo oplodili z moževo spermo, zarodek pa ji bodo nato vsadili v maternico. Če se bo zarodek obdržal in bo Sara otroka normalno donosila, se bo ta rodil s carskim rezom. Kmalu po porodu pa ji bodo maternico odstranili.

Zdravnik Mats Brannstorm, ki vodi ekipo za presaditev, pravi, da gre za eno izmed najzahtevnejših operacij v sodobni medicini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.