Svet
6 ogledov

"Presaditev mu je vrnila življenje"

Richard Lee Norris
1/7
University of Maryland
Po tem, ko se je leta 1997 ponesreči ustrelil v obraz, se je Richard Lee Norris 15 let zaradi deformiranega obraza skrival za masko. "Presaditev mu je vrnila življenje," je po najobsežnejši presaditvi obraza povedal vodja kirurške ekipe.

Petnajst let je Richard Lee Norris živel kot samotar, skrival se je za svojo masko in svoj dom za kratek čas zapustil le, ko se je znočilo. "Presaditev mu je vrnila življenje," pravi vodja kirurške skupine Eduardo Rodriguez.

Ljudje so pred operacijo pogosto strmeli vanj. Ker je nosil masko, so radovedneži pogosto želeli, da jo sname in pokaže svojo deformacijo. "Zdaj pa imajo ljudje nov razlog, da strmijo vanj," še pove Rodriguez.

Sedemintridesetletni Američan ima zdaj nov obraz, zobe, jezik in čeljust. Kot so sporočili z univerze medicinskega centra Maryland, kjer so izvedli operacijo, Norris dobro okreva. Operacija je trajala 36 ur, skoraj teden dni po operaciji pa Norris počasi že čuti svoj obraz, si umiva zobe in se brije. Prav tako lahko spet zaznava vonje, še poroča 24sata.

S pištolo se je ustrelil v obraz

Leta 1997 se je Richard s pištolo ustrelil v obraz. Od takrat je imel veliko rekonstrukcijskih operacij, a nobena ni bila tako uspešna kot zadnja. Sicer gre za najobsežnejšo presaditev obraza, ki je bila izvedena do zdaj. Kako je operacija potekala, si lahko ogledate v galeriji ali na videoposnetku.

Novi obraz mu je podaril anonimni donator, čigar organi so rešili še pet ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.