Svet
4 ogledov

Preščipnili cev

Eden izmed plakatov protestnikov: "Bog nam pomagaj vsem." (Foto: Epa) Žurnal24 main
BP preščipnila poškodovano cev, sledi namestitev pokrova. Obama znova v Mehiški zaliv.

Naftna družba BP je poškodovano cev na dnu Mehiškega zaliva poskušala najprej prerezati z diamantno žago, vendar se je le-ta zataknila. Danes jim je cev uspelo preščipniti, zdaj nameravajo na cev postaviti pokrov in preusmeriti večino nafte v tanker na površju.

Naftni madež bo vsak čas dosegel tudi severozahodno obalo Floride. V morje se je izteklo že med 80 do 170 milijonov litrov nafte. Do zdaj so našteli že 522 mrtvih ptic, 38 mrtvih delfinov in 222 mrtvih želv.

Zdaj izteka še več nafte
Znanstveniki so predvideli, da se bo iztekanje po rezanju poškodovane cevi povečalo za 20 odstotkov. Tudi namestitev pokrova bi se lahko zapletla. Ker so uporabili ogromne škarje in ne žage, površina cevi namreč ni ravna. Za nameček pa tudi pokrov ni optimalna rešitev, saj bo nekaj nafte še naprej uhajalo mimo njega. Dokončna rešitev naj bi se obetala šele avgusta, do takrat naj bi namreč dokončali rešilno vrtino.

Generalni direktor BP Tony Hayward pa je za časopis Financial Times priznal, da BP ni bil pripravljen na odpravljanje posledic nesreče, s katero se neuspešno borijo že od 20. aprila, ko se je potopila naftna ploščad Deepwater Horizon. Ameriški predsednik Barack Obama pa se bo jutri znova mudil v Mehiškem zalivu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.