Svet
6 ogledov

Prestolnico ZDA oblega virus HIV

Če bo senat na predbožični večer predlog zakona potrdil, bo to nov rekord na pot Žurnal24 main
Ameriško prestolnico Washington je zajela epidemija virusa HIV. Okuženi so že trije odstotki prebivalstva, po nekaterih predvidevanjih pa celo pet.

Ministrstvo za zdravje Washingtona je sporočilo, da je število okuženih z virusom HIV ali obolelih z aidsom v mestu tako veliko, da izpolnjuje pogoje za definicijo epidemije. Po definiciji Združenih narodov gre za epidemijo, če je na določenem geografskem območju okužen odstotek prebivalstva.

Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek še opozorilo, da je odstotek presežen v skoraj vseh kategorijah prebivalstva, čeprav je dejstvo, da je bolezen najbolj razširjena med temnopoltimi. Okoli tri četrtine vseh zabeleženih primerov okužbe z virusom HIV je namreč pri temnopoltih meščanih. Od leta 2006 je število okužb v Washingtonu naraslo za 22 odstotkov.

 

Prebivalstvo Washingtona

V ameriški prestolnici trenutno prebiva okoli 600 tisoč ljudi. Od tega naj bi jih 30 tisoč v sebi nosilo smrtonosen virus.

Med temnopoltimi moškimi, ki prebivajo v prestolnici, jih je z virusom HIV okuženih 6,5 odstotka, sledijo moški latinskoameriškega izvora s tremi odstotki, pred belimi moškimi in temnopoltimi ženskami (2,6 odstotka). Med ženskami latinskoameriškega izvora jih je okuženih 0,7 odstotka, med belkami pa 0,2 odstotka. Največ okužb je v starostni kategoriji od 40. do 49. leta (7,2 odstotka), med prebivalci Washingtona, starimi od 20 do 29 let, pa 1,1 odstotka.

Objavili so tudi poročilo na podlagi ankete med 750 ljudmi o spolnem obnašanju heteroseksualcev, ki ugotavlja, da jih je kar pet odstotkov okuženih z virusom HIV ali pa imajo aids, pri čemer 70 odstotkov udeležencev ankete pri spolnih odnosih ni uporabljalo kondomov. Župan mesta Adrian Fenty je sporočil, da se mesto proti bolezni bori na tri načine – s promocijo, preventivo in zaščito. Povečali so število testiranj, razdeljevanje kondomov, igel in skrb za okužene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.