Svet
6407 ogledov

"Še nikoli nisem videla česa tako strašnega"

križarka Viking Sky Norveška Epa
Z luksuzne križarke, ki se je znašala v težavah v razburkanem morju pred obalo Norveške, s helikopterjem rešujejo 1.300 ujetih potnikov.

Križarka se je znašla v težavah, ker so ji odpovedali motorji približno dva kilometra od kraja More og Romsdal. Križarko so valovi začeli gnati proti skalnati obali. Reševalne ekipe so poskušale evakuirati potnike, a jim je to oteževalo razburkano morje z več kot sedemmetrskimi valovi.

Na pomoč so jim prišli tako z reševalnimi ladjami kot petimi helikopterji, a se je eden od vlačilcev tudi sam znašel v težavah, ko so mu odpovedali motorji. Tako so morali reševati tudi posadko vlačilca.  

križarka Viking Sky Norveška | Avtor: Epa Epa

Ponoči jim je uspelo znova zagnati tri od štirih motorjev, tako da križarko zdaj vlečejo v pristanišče Molde. Medtem pa evakuacija potnikov s helikopterji še poteka. Doslej so s križarke rešili okoli 338 ljudi, od tega jih je 17 potrebovalo zdravniško pomoč. NRK je poročal, da so med rešenimi z ladje potniki, ki so utrpeli hude poškodbe. Več o njihovem stanju še ni znanega. 

Česa tako strašnega še ni videla

"Imeli smo kosilo, ko se je ladja začela tresti," je za NRK povedal John Curry, ki so ga z ladje rešili s helikopterjem. "Stekla so se zdrobila, vdrla je voda. Popoln kaos. Tudi pot s helikopterjem bi raje pozabil. Ni bilo zabavno," je dejal. 

Janet Jacob je za omenjeni medij povedala, da še nikoli ni videla česa tako strašnega. "Začela sem moliti. Moliti za varnost vseh na ladji," je dejala in dodala, da je bil tudi polet s helikopterjem grozljiv. 

Ribič Jan Erik Fiskerstrand je bil eden prvih, ki se je odzval na klic na pomoč. "V nekaj minutah bi lahko šlo vse narobe," je povedal za Aftenposten. 

Norveški meteorološki inštitut je dejal, da so bili na območju, kjer je ladja zašla v težave, valovi visoki tudi več kot deset metrov.

Križarka Svet Križarka s 1.300 potniki v velikih težavah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1