Svet
8 ogledov

Pretepanju naredil konec

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Oglejte si video Caseyja Heynesa, 15-letnika, ki je pred nekaj dnevi postal slaven zaradi samoobrambe pred pretepanjem vrstnikov. Odkar pomni, je dejal v intervjuju, so ga pretepali, zdaj pa ima dovolj.
Celotni intervju s pogumnim Caseyem si lahko ogledate na tej povezavi.

"Fant je pristopil k meni in me začel tepsti s pestmi, udaril me je enkrat, dvakrat, petkrat ... potem je v meni preprosto počilo, zagrabil sem ga in vrgel na tla ... ne vem, kaj se je zgodilo v meni, a mislil sem si, zdaj je konec," je dejal Casey Heynes, 15-letni deček, dolga leta žrtev zlorab in pretepov vrstnikov v šoli.  

40-sekundni videoposnetek si je na svetovnem spletu v nekaj urah ogledalo več milijonov ljudi.

Tudi v naših šolah veliko nasilja
"Lahko bi rekla, da v Sloveniji medvrstniško nasilje narašča," iz izkušenj pove Lea Beznik, psihologinja, ki se ukvarja z vedenjskimi in čustvenimi težavami pri otrocih in mladostnikih. Različne oblike nasilja se pojavljajo že zelo zgodaj v osnovnih šolah, predvsem je ogromno verbalnega nasilja, pojasni Beznikova.

"Če je nekoč veljalo, da so se med seboj stepli fantje, danes ni več tako. Vedno več nasilja opažamo tudi pri dekletih v nižjih razredih, veliko je tudi nasilja prek socialnih omrežij, na primer Facebooka, z zbadljivkami, kar pa je lahko zelo zelo boleče, saj to vidijo vsi prijatelji. Trenutno imam kar nekaj primerov, ko gre v 4. ali 5. razredu osnovne šole za ignoranco, na primer dve dekleti ignorirata sošolko. Pri teh letih otroci to dojemajo kot nasilje."  

Dejanje oziroma samoobrambo pogumnega Caseyja Beznikova težko komentira, dodaja pa, da se je v njem skozi leta tepeža zagotovo nabralo veliko jeze. "Pogosteje, kot da se žrtev spravi na pretepača, je, da žrtev najde šibkejšega od sebe. Mi pravimo, da nastane neka veriga, premeščanje jeze in agresije. Ne prav do osebe, ki je nasilna do nas, temveč do vseh – otroci postanejo jezni in nezaupljivi tudi do drugih," je pojasnila.

Beznikova apelira na vse učitelje in starše, naj ukrepajo, če vidijo, da je otrok žrtev in da trpi zaradi medvrstniškega nasilja. "Otroka je treba naučiti vedenja, ga opremiti s socialnimi veščinami, ga naučiti, da se bo znal postaviti zase in se nasilju uprl, ne pa umikal. Seveda tako, da po 12 letih ne bo imel občutka krivde. Marsikaj se da rešiti že s telesno držo," je še dodala Beznikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.