Svet
14795 ogledov

Pretresljiv posnetek: Lava leze med hiše in podira vse pod sabo

Izbruh vulkana na La Palmi
1/6
Epa
Izbruh so pričakovali, saj so v minulih dneh zabeležili več potresnih sunkov.

Na La Palmi, enem od španskih Kanarskih otokov, je včeraj izbruhnil vulkan. V občini El Paso na jugu otoka je ob tem odjeknila silovita eksplozija, nad otokom pa se je dvignil oblak dima in vulkanskega pepela.

La Palma je sicer del vulkanske verige Cumbre Vieja. Izbruh so pričakovali, saj so na območju v minulih dneh zabeležili več tisoč potresnih sunkov, tla pa so se ponekod dvignila, kar je znak, da se pod njimi nabira magma.

O evakuaciji vseh več kot 80.000 prebivalcev La Palme oblasti zaenkrat ne razmišljajo, so pa prebivalce južnega dela otoka pozvale, naj si za primer evakuacije pripravijo najnujnejšo prtljago, vključno z mobilnimi telefoni, osebnimi dokumenti in morebitnimi zdravili. Dejansko evakuirali so včeraj le okoli 40 ljudi, ki se težko gibajo, iz vasi v neposredni bližini vulkana.

Zadnji vulkanski izbruh na La Palmi je bil oktobra 1971, ko je vulkan Teneguia lavo bruhal več kot tri tedne. La Palma sicer za razliko od bolj znanih otokov, kot so Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote in Tenerife, ni priljubljena med turisti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Keith_Chambers 11:28 20.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦