Svet
7201 ogledov

Pretresljiv posnetek trenutka, ko sta helikopterja trčila v zraku

Avstralija nesreča helikopter Epa
Eden od potnikov na helikopterju je snemal dogajanje in pri tem ujel trenutek, ko je prišlo do trčenja.

V začetku januarja se je južno od Brisbana, v bližini priljubljenega zabavišča Seaworld, zgodila huda nesreča. V zraku sta trčila dva helikopterja. Umrli so štirje potniki.

V javnost je zdaj prišel posnetek dogajanja na usodnem letu. Na posnetku lahko vidimo enega od potnikov, ki poskuša potrepljati pilota po ramenu in ga opozoriti na nekaj, kar je opazil. V naslednjem trenutku že pride do trka.

Pilot in odvetnik Peter Carter je za avstralsko televizijsko oddajo Sunrise povedal, da bo videoposnetek odigral ključno vlogo v preiskavi nesreče. Po njegovih besedah je s posnetka videti, da helikopter leti pod 300 metri višine in se premika nad enim od pristajalnih območij. "Razvidno je, da pilot ni videl nobenega drugega plovila. Videti je, kot da je eden od potnikov nekaj zaznal in poskušal opozoriti pilota," je dejal Carter. 

Sprva je bilo rečeno, da je eden od helikopterjev pristajal, medtem ko je drugi vzletal in je v tem procesu prišlo do nesreče. Carter upa, da bodo preiskovalci lahko poslušali prepis pogovorov pilotov, če sta pravilno naznanila nujne namere glede pristajanja in vzletanja. "Helikopter, ki je vzletal, bi to moral sporočiti, prav tako drugi helikopter," je pojasnil. 

Pilot, ki je viden na posnetku, se je pripravljal na pristanek. Po trku mu je uspelo plovilo varno spraviti na tla. Preživeli so izrazili svoje sožalje svojcem umrlih in se spomnili tudi treh potnikov, ki so se v nesreči hudo poškodovali. 

Preiskava nesreče se nadaljuje. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2