Svet
19994 ogledov

Pretresljiv posnetek ugrabljene mlade Izraelke

Ugrabitev Izraelke v Gazi Youtube
Družina Noe Argamani deli srce parajoče posnetke njene ugrabitve v južnem Izraelu.

Na videoposnetku je prikazano, kako so Hamasovi teroristi kar na festivalu ugrabili mlado Izraelko Noe Argamani in jo z motorjem odpeljali neznano kam. Med ugrabitvijo se na posnetku slišijo njeni kriki na pomoč. Medtem, ko je iztegovala roke proti svojemu fantu Avi Natanu, ki ga prav tako držijo operativci Hamasa, je prosila: "Ne ubijte me." Oba sta bila na festivalu miru v Gazi.

Izrael je potrdil, da je Hamas ugrabil številne civiliste in vojake in jih odpeljal v Gazo. Ni pa navedel njihovega števila. Teroristična skupina naj bi zadrževala na desetine Izraelcev, vključno z otroki in starejšimi.

Netanjahu pričakuje dolgo in težko vojno, spopadi se nadaljujejo

V Izraelu se v nedeljo nadaljujejo siloviti spopadi med izraelskimi silami in skrajno palestinsko skupino Hamas, ki je v soboto izvedla silovit napad na izraelske cilje. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je posvaril, da se začenja "dolga in težka vojna", poročajo tuji mediji. Predsednik ZDA Joe Biden je obljubil trdno podporo Izraelu.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se oboroženi spopadi med izraelskimi silami in stotinami borcev Hamasa danes po navedbah izraelske vojske nadaljujejo na najmanj 22 izraelskih lokacijah, vključno z vsaj dvema, kjer so oboroženi napadalci zadrževali talce.

Hamas z raketami napadel Izrael | Avtor: Epa Epa

"Začenjamo dolgo in težko vojno, v katero nas je prisilil morilski napad Hamasa," je davi na omrežju X zapisal Netanjahu. "Prva faza se v tem času končuje z uničenjem velike večine sovražnih sil, ki so prodrle na naše ozemlje. Hkrati smo začeli ofenzivno fazo, ki se bo nadaljevala brez omejitev in predaha, dokler cilji ne bodo doseženi. Povrnili bomo varnost državljanom Izraela in zmagali bomo," je dodal izraelski premier.

V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 400 ljudi. Po navedbah izraelske vojske je bilo ubitih več kot 200 Izraelcev, ranjenih pa okoli 1000. Predstavniki Gaze pa so povedali, da je v izraelski povračilni akciji umrlo najmanj 232 Palestincev, skoraj 1700 pa je ranjenih.

Napadi na Gazo | Avtor: Profimedia Profimedia

ZDA napada še ne povezuje z Iranom

Ameriški predsednik Biden je v soboto obljubil "kot skala trdno" podporo Izraelu, vključno z vojaško pomočjo ZDA. Pogovori o tem na visoki ravni med ameriškimi in izraelskimi uradniki že intenzivno tečejo, je dejal visoki uradnik ameriške administracije.
Nakazal je, da je napoved Washingtona o vojaški pomoči možna že danes, a ob tem opozoril, da bodo zadeve zapletle razmere v ameriškem kongresu, kjer spodnji dom trenutno nima vodje.

Za zdaj pa je še prezgodaj reči, ali je v napad Hamasa "neposredno vpleten" Iran, je še dodal visoki predstavnik Bele hiše.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 33
  • SamoResnica 18:57 05.november 2023.

    Če od daleč bombardiraš civiliste to ni vojna + da vojne niso iniciirali Palestinci, ampak Izraelci, ki so sami načrtovali napad, ki se je zgodil. Težko bi bilo verjeti, da Izrael z vso vojaško mehanizacijo, ki jo ima, ni mogel ...prikaži več reagirati prej kot v 6-8 urah.

  • Idioti 09:18 11.oktober 2023.

    Smrta Izraelu , svoboda in zemlja Palestincem

  • Hasan 15:36 08.oktober 2023.

    golob bi Hamasu rekel legaliziral vas bom in potem boste legalno delali vse te piz...