Svet
6819 ogledov

Pretresljivi posnetki iz Italije, v Benetkah kljub visoki vodi stregli pico

Neurje v Italiji
1/14
Epa
Šokantni posnetki s plaže, ki je priljubljena tudi med Slovenci.

Zaradi hudega neurja je v Italiji v ponedeljek umrlo najmanj sedem ljudi, več jih je poškodovanih. Za skoraj celo državo veljajo vremenska opozorila, šole pa so danes večinoma ostale zaprte. Med drugim so zaprli tudi pristanišče v Genovi. 

Južno od Rima in Neaplja so v ponedeljek umrle najmanj štiri osebe, ko je na njih padlo drevo. V bližini ligurijskega pristanišča Savona je zaradi odtrganega dela fasade življenje izgubila 88-letnica, v pokrajini Belluno na severu države pa moški.

Med smrtnimi žrtvami je tudi gasilec, ki ga je na Južnem Tirolskem zadelo padajoče drevo. V bližini kraja Katanzaro na jugu države pogrešajo moškega. Že v nedeljo je v Italiji v neurjih umrlo pet ljudi.

V Benetkah "acqua alta"

Najhujša opozorila v Italiji danes veljajo še za Ligurijo, Lombardijo, Furlanijo-Julijsko krajino in Benetke.

V Liguriji so tako zaprli vsa pristanišča, tudi največje v Genovi. V pristanišču Rapallo je neurje odtrgalo priveze več jaht in jih vrglo na obalo. V deželi je sicer 22.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike.

Na Južnem Tirolskem so danes začasno ponovno zaprli brennersko železniško povezavo, avtocesta pa je bila prevozna le po enem pasu. V pokrajini Trento so v kraju Dimaro zaradi narasle rekle evakuirali 200 ljudi.

V Benetkah so v ponedeljek šestič v zgodovini zabeležili visoko vodo oz. "acqua alta" višjo od 1,5 metra, in sicer se je gladina ustavila pri 156 centimetrih. Poplavljenih je bilo več kot 70 odstotkov zgodovinskega dela mesta. Markov trg je bil več ur zaprt. V deželi je brez elektrike ostalo 160.000 gospodinjstev.

Hudo tudi na Spodnjem Avstrijskem in Tirolskem

Ponoči je bilo hudo tudi na Spodnjem Avstrijskem, kjer je veter odnašal strehe in podiral drevesa, in Tirolskem. 

Prekinili so južno železniško povezavo, saj je ponoči med krajema Eichberg in Semmering na progo padlo drevo, v katerega je nato trčil vlak. Poškodovanih ni bilo.

Območje Lienza na Tirolskem zgodaj zjutraj ni bilo dosegljivo po cestah predvsem zaradi številnih podrtih dreves. Nivo Donave pa je bil v bližini kraja Arnbach ponoči rekorden, a reka ni prestopila bregov. Na vzhodu Tirolske je brez elektrike še vedno 17 okrajev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.