Svet
22951 ogledov

Nori posnetki: Za otok bo potreben nov zemljevid

Vulkan na La Palmi
1/4
Epa
Glavni tok lave je ustvaril nov rt, ki trenutno obsega 36 hektarjev veliko območje, kar je približno toliko kot 50 nogometnih igrišč.

Vulkan Cumbre Vieja na španskem otoku La Palma še ne kaže znakov umirjanja, je včeraj sporočil vodja regionalne vlade Angel Victor Torres. Danes bi lahko morje dosegel drugi tok lave, ki teče iz kraterja. Glavni tok se v Atlantik izliva že približno dva tedna in je že toliko povečal La Palmo, da bo potrebno na novo narisati zemljevid otoka.

Tamkajšnji vulkanološki inštitut jevčeraj objavil, da je drugi tok lave, ki ima 270 stopinj Celzija, še približno 200 metrov od morja. Tok se premika s hitrostjo 15 metrov na uro.

Glavni tok lave je ustvaril nov rt, ki trenutno obsega 36 hektarjev veliko območje, kar je približno toliko kot 50 nogometnih igrišč. Zemljevid La Palme bo treba znova narisati.

Območje je tudi včeraj streslo več deset potresov z močjo do 4,6 stopnje. Ker ti po navedbah oblasti še naprej potekajo na globinah več kot 30 kilometrov, ne predstavljajo večje nevarnosti, vendar po mnenju strokovnjakov kažejo, da bo vulkan ostal aktiven še nekaj časa.

"Konec se verjetno še ne bliža," je opozoril Torres.

Otoško letališče je sicer delovalo, a zaradi vulkanskega pepela, ki je nevaren za letala, letalske družbe, kot je Binter, že drugi dan zapored niso letele v La Palmo.

Odkar se je vulkan 19. septembra prvič po 50 letih zbudil, je lava po zadnjih uradnih informacijah na otoku popolnoma uničila več kot 1800 stavb. 754 hektarjev površin je prekrila metrska plast lave. Od izbruha vulkana so morali na varno prepeljati približno 7000 prebivalcev.

La Palma je eden od otokov v Kanarskem otočju. Otok je sicer turistično precej manj razvit kot Tenerife ali Gran Canaria, glavna gospodarska dejavnost je pridelava banan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Lion007
    Lion007 17:22 18.oktober 2021.

    Priporočam, da v piranskem zalivu izbruhne vulkan 🌋 in je usmerjen proti Hrvaški. To je edini način, kako lahko Slovenija 🇸🇮 poveča svoje ozemlje. Vse ostalo je nezakonito za Hrvaško 🇭🇷.