Svet
10932 ogledov

Preveri na zemljevidu, kaj se bo zgodilo z mesti na Jadranu!

Taljenje ledenikov
Nasa je objavila aplikacijo, ki prikazuje naraščanje gladine morja zaradi taljenja ledenikov ob globalnem segrevanju.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je razvila aplikacijo, ki prikazuje, kako bo taljenje ledenikov vplivalo na višanje gladine morja na različnih koncih sveta.

Eden od avtorjev projekta, Erik Ivins je za medije poudaril, da morajo mesta, ko delajo strategije zaščite pred poplavami, ter zavarovalne agencije, upoštevati taljenje ledenikov in razmišljati dolgoročno.

Taljenje ledenikov | Avtor: Profimedia Profimedia

Na London bodo recimo najbolj vplivale spremembe na severo-zahodnem delu Grenladnije, medtem ko lahko New York skrbi taljenje ledu na severni in vzhodni Grenlandiji. 

Na gladino morja v Sydneyu pa bodo po napovedih klimatologov močno vplivale spremembe na severni, severovzhodni in severozahodni obali Antarktike. 

Na Jadranu podatki za Dubrovnik in Trst

V aplikaciji, ki jo lahko pogledate tukaj, so prognoze tudi za dve jadranski mesti, in sicer za Dubrovnik in Trst. Po podatkih Nase bo morje v Dubrovniku v desetih letih naraslo za deset milimetrov, v petdesetih letih pa že za 55. Čez sto let bo morje v Dubrovniku višje za 110, čez dvesto pa za 220 milimetrov. Čez tisoč let bi gladina morja v Dubrovniku glede na izračun Nase lahko narasla za več kot en meter. 

Nasina napoved za Dubrovnik | Avtor: Nasa Nasa

Na severu Jadrana je Nasa naredila izračun za Trst, ki lahko v desetih letih pričakuje za devet milimetrov višje morje. Čez 50 let bo morje v Trstu naraslo z 46 milimetrov, čez sto let za 93 in čez 200 let za 185 milimetrov. Izračun povišanja gladine morja čez tisoč let kaže, da bo do takrat naraslo za slab meter oz. 927 milimetrov. 

Prognoza za Trst | Avtor: Nasa Nasa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 11:29 17.november 2017.

    spet nategujejo in lažejo, podkupovanje in strašemje jim gre dobro, lažnivci

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:47 17.november 2017.

    na to lahko napišem le; in ostale pravljice za lahkonoč otroci.... moramo vedeti, da je NASA zgolj ena od korporacij bančne mafije NWO globalistov, katerih interes je zmanjšanje svetovne populacije na vse možne načine.

  • Skipi 10:39 17.november 2017.

    In ne bomo potrebovali drugega tira, itak pa do takrat še ne bo zgrajen država bo zaradi njega pa že tako 20 krat bankrotirala vmes.