Svet
33 ogledov

Previdno z dizajnersko drogo

Z nekaj brskanja po spletu smo našli britansko stran, ki pod pretvezo prodaje gn Žurnal24 main
V Veliki Britaniji opozarjajo na nevarnost uporabe novih sintetičnih drog, poimenovanih Eric 3 in Diablo. Tudi v Sloveniji sta drogi povsem legalni.

Po poročanju Daily Maila so zdravstvene oblasti v britanskem Londonu in Cambridgeu v zadnjem času naletele na številne primere najstnikov, ki so imeli po zaužitju droge hude zdravstvene težave. Oblasti drogi primerjajo s kokainom, esktazijem in "speedom."

Kaj je dizajnerska droga?
S tem imenom se opisujejo droge, ki so izdelane v laboratoriju in ki zaobidejo veljavno zakonodajo s področja prepovedanih drog, saj jim proizvajalci nekoliko spremenijo molekularno strukturo, a obdržijo enak učinek.

Novi drogi sta se pojavili po tem, ko so oblasti na listo prepovedanih uvrstile "meow meow" (mefedron) – drogo, zaradi katere je po svetu potrjeno umrlo okoli 60 ljudi, po spletu pa so jo prodajali pod krinko gnojila za rože.

Diablo in Eric 3 spadata v skupino tako imenovane dizajnerske droge, ki je legalna tako v svetu kot pri nas, pojasnjuje Mina Paš iz DrogArta. Gre za stimulantno drogo z aktivno učinkovino NRG-3, ki jo prav tako kot meow meow prodajajo kot gnojilo. In stranski učinki? "Uporabniki kot glavno težavo navajajo zelo neprijetne psihološke stranske učinke – anksioznost, panične napade ..." pojasnjuje Paševa in dodaja, da je zaradi sivega trga težko nadzorovati, ali je sestavina, ki naj bi jo produkt vseboval, sploh prisotna.

Ob morebitni uporabi legalnih nadomestkov prepovedanih drog Paševa opozarja, naj bodo uporabniki previdni in se prepričajo, ali zares vsebujejo tisto, kar piše na deklaraciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.