Svet
12 ogledov

Preživele iščejo z virtualnim načrtom

Zrušenje supermarketa v Rigi Reuters
Število smrtnih žrtev četrtkovega zrušenja strehe supermarketa v Latviji se je povzpelo na 54, a se bo verjetno še povečalo.

Pod ruševinami naj bi bilo namreč še več ljudi, se bojijo reševalci. Med mrtvimi so tudi trije gasilci, ko so prišli na pomoč, ko se je streha prvič vdrla. Kasneje se je zrušil še drugi del in pod seboj pokopal tudi reševalce.

Reševalci še vedno iščejo tudi morebitne preživele, pomagajao pa si tudi z virtualnim zemljevidom domnevnih položajev prisotnih v trgovini, ki so ga izdelali s pomočjo poslednjih posnetkov nadzornih kamer. Nazadnje so izpod ruševin štiri poškodovane osebe rešili v noči na petek. Skupno je ranjenih 38 ljudi, reševalci pa se bojijo, da je za morebitne nove najdbe preživelih vse manj časa. V ruševinah naj bi bilo po predvidevanjih vsaj še pet ljudi.

16 otrok je izgubilo enega od staršev, eden pa celo oba, je povedala predstavnica policije.

Usodni ambiciozni načrti?

Streha trgovine, na kateri naj bi potekala gradbena dela, se je porušila v četrtek zvečer, ko je bilo v njej veliko ljudi na postanku na poti domov. Doslej vzroka za nesrečo še niso ugotovili. Policija je začela kriminalistično preiskavo, saj je očitno popustila konstrukcija. Kot se je izvedelo, so zadnje dni delavci na vrhu marketa gradili zimski vrt.

Čeprav je bilo poslopje razglašeno za eno najboljših arhitekturnih del v državi, se v javnosti pojavljajo govorice o domnevnih nepravilnostih pri gradnji.

Policija tudi preiskuje, zakaj so se pred zrušenjem strehe oglasile sirene. Lokalni prebivalci so sicer povedali, da so se sirene v zadnjem času večkrat sprožile, zato jim niso več posvečali pozornosti.

V Latviji se je danes začelo tridnevno žalovanje v spomin na žrtve nesreče, najhujše v tej državi po razglasitvi samostojnosti leta 1991. Zastave so spuščene na pol druga, v bližini supermarketa pa ljudje polagajo cvetje in prižigajo sveče, medtem ko bo v ponedeljek po vsej državi minuta molka v spomin na žrtve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.