Svet
22286 ogledov

Novo o tragediji pri Karlovcu: "Po cesti so ležala telesa brez življenja"

Nesreča pri Karlovcu
1/4
KAportal.net.hr
Znane so nove podrobnosti glede nočne grozljivke na avtocesti tik za slovensko mejo, v kateri so umrli trije ljudje, kar 12 pa je bilo ranjenih.

Kot smo poročali, se je zgodaj davi na hrvaški avtocesti A1 med predorom Sveti Marko in izvozom Novigrad pri Karlovcu zgodila izjemno težka prometna nesreča. Terensko vozilo madžarskih registracij, v katerem je bilo najmanj 12 oseb, je zapeljalo z avtoceste na levo, trčilo v sredinsko varovalno ograjo, jo prebilo in na nasprotnem pasu treščilo v osebni avto s hrvaškimi registracijami, v katerem je bil 48- in 47-letni zakonski par ter 16-letni sin. 

Kot poroča 24sata, se je družina vračala z novoletnega dopusta na Malti. Domov so se peljali z zagrebškega letališča.

Umrla sta oba starša v avtu znamke alfa romeo, medtem ko je pod popolnoma zmaličenim terencem znamke mitsubishi umrl en človek, 12 pa je bilo ranjenih. V avtu je bila skupina migrantov in njihov voznik, državljan Moldavije. Identiteta tretjega umrlega še ni znana.

Nesreča je pretresla Hrvaško, a zaradi vpletenosti migrantov vpliva tudi na politično življenje. Minister za notranje zadeve Davor Božinović je v odzivu na nesrečo dejal, da je hrvaška policija učinkovito organizirana in otežuje delo prevoznikom emigrantov.

"Mama in oče nista v redu"

Na dan prihajajo podrobnosti groze, na katero so naleteli drugi vozniki, ki so bili v času nesreče na avtocesti tik ob slovenski meji, in reševalci.

Eden od voznikov je za Jutarnji list povedal, da je na kraj dogajanja prišel okoli pol minute po silovitem poku. Videl je uničeno hrvaško alfo, v kateri sta na mestu umrla mož in žena. Fant je imel okrvavljeno glavo, ampak je bil pri zavesti. Vprašal ga je, kam so potovali in fant je povedal, da domov v Reko. Ko ga je voznik vprašal, ali ve, kaj se je zgodilo, mu je fant odgovoril, da je spal. Ob tem je jokal. "Kaj bo z mamo in očetom, mama in oče nista v redu," je ponavljal.

Druga priča pa je povedala, kako je na kraj dogajanja prišel kot potnik v avtobusu kakšnih pet minut po nesreči. Na daleč so videli nenavadno svetlobo luči, vendar so se morali povsem približati mestu nesreče, da so videli resnični vzrok. "Bilo je strašno, sem brez besed. Po cesti so ležala telesa brez življenja."

Eden po čudežu nepoškodovan, nato izginil

Še en voznik, ki je takoj na začetku priskočil na pomoč ponesrečenim, pa je povedal, da so bili v madžarskem terencu očitno migranti, temnejše polti. Mitsubishi je imel sicer le pet sedežev, še dva zasilna pa v prtljažniku, a je bilo v avtu najmanj 12 ljudi. "Vsi so popadali ven in ležali. Le en je, še sam ne vem kako, ostal nepoškodovan in je hodil naokoli, nato pa pobegnil, tako da jih je bilo v avtu morda celo 13," je povedal za Jutarnji. "Dva ali trije iz terenca so ležali na hitrem pasu, dva sta kričala v bolečinah, eden je bil v zelo težkem stanju in ne vem, če bo preživel, ostale je pometalo po travi. Eden pa je bil pod avtom. Ko so dvignili mitsubishija, so pod njim našli še enega. Ta je bil mrtev." 

Udarec je bil tako silovit, da je mitsubishijev motor odtrgalo iz vozila. Še 15 minut kasneje se je iz njega na voznem pasu kadilo, je povedala priča.

Kaj je ostalo od vozil, je razvidno s fotografij, ki jih je objavila novičarska spletna stran KAportal.

Sirota v šoku, voznika straži policija

Zdravnik v karlovški bolnišnici Juraj Katušin je za 24sata povedal, da so v njihovo bolnišnico sprejeli pet huje ranjenih tujcev in 16-letnika. "Fant je izvedel, da je ostal brez staršev in je v šoku, zato ga bomo nekaj dni zadržali v bolnišnici."

Pri komunikaciji z ranjenimi tujci imajo precejšnje težave, zato si pomagajo s kolego zdravnikom, ki govori arabsko. Najverjetneje gre za državljane Egipta, vendar zaradi nižje rasti vseh za zdaj še niso ugotovili, ali so med njimi tudi mladoletniki. Naj pa bi bili vsi izven smrtne nevarnosti.

nesreča pri Karlovcu | Avtor: 24sata 24sata

V bolnišnici je tudi voznik terenskega vozila, sicer državljan Moldavije. Njegovo bolnišnično sobo straži policija.

Ostale ranjene so sicer prepeljali še v bolnišnice Ogulin, Reka in Rebro. Sprva je na mesto nesreče prišlo samo eno vozilo nujne pomoči, šele ko je osebje videlo, za kako hudo katastrofo gre, so poklicali na pomoč še druge enote. Skupaj jih je v reševanju sodelovalo sedem, poleg gasilcev in policistov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Toma 09:01 08.januar 2024.

    Kot vse kaže, sredinska ograja ustavi kvečjemu motorista!

  • Luksi 21:29 06.januar 2024.

    Multikulti...

  • SlavkoKrizman 19:02 06.januar 2024.

    Da, da avtor "troje ljudi" je umrlo.....