Svet
23 ogledov

Preživetje odvisno od kraja bivanja

Tvegane bolezenske procese lahko zaznate prej. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V Evropi za rakom vsako leto zboli 3,2 milijona prebivalcev. Kot piše Focus, naj bi bila možnost za preživetje odvisna tudi od tega, kje pacient živi. Hrvatom v naši regiji kaže najslabše.

V Sloveniji za rakom letno zboli več kot 10.000 prebivalcev, umre pa jih okrog 6.000, ugotavlja Statistični urad RS.

Po ocenah Mednarodne agencije za raziskovanje raka je polovica vseh rakov posledica načina življenja in vplivov iz okolja. To dokazuje tudi večletna študija britanske znanstvene revije "The Lancet Oncology“. Ugotovili so, da so možnosti za preživetje raka močno odvisne od regije, v kateri pacient živi. Bolniki Severne, Srednje in Južne Evrope v povprečju živijo dlje kot bolniki, ki živi na vzhodu našega kontinenta. Velika Britanija in Irska sta se na lestvici uvrstili nekje na sredini.

Kot piše Focus, se razlika med zahodom in vzhodom počasi manjša, a so še vedno precej velike. "To dokazuje napredek pri odkrivanju in zdravljenju bolezni,“ pravi vodja študije Roberta De Angelis

Smrtnost na vzhodu večja

Najpogostejši rak v Sloveniji je pri ženskah rak dojke, pri moških pa rak na pljučih, zato smo preverili, kako Evropejcem, ki živijo v osrednji, južni in vzhodni Evropi, kaže v teh dveh kategorijah.

Na vzhodu Evrope se pacientom s pljučnim rakom najbolje piše na Poljskem, kjer imajo 14,4-odstotne možnosti za preživetje, najslabše pa v Bolgariji (6,2%). V Srednji Evropi pa močno izstopa Avstrija, kjer so možnosti za preživetje "kar" 16,7-odstotne. Najslabše se pacientom s pljučnim rakom v tej regiji piše na Nizozemskem (13,4%). Bolnikom Južne Evrope pa najbolje kaže na Hrvaškem (14,8%), najslabše pa na Malti (10,3%).

Ženske z rakom na dojkah imajo na splošno dobre možnosti za preživetje, če ga odkrijejo pravočasno. Na jugu Evrope se lahko z najboljšimi možnostmi za preživetje pohvali Italija (85,5%). Hrvaška pa se je uvrstila na rep lestvice (76,3%). V Srednji Evropi je na prvem mestu Francija (86,1%), na zadnjem pa Avstrija (82,1%). Na Vzhodu so številke precej nižje. Največje možnosti za preživetje imajo Čehinje (78%), najmanjše pa so v Litvi (66,7%).

RAK NA ČREVESJU
Srednja Evropa:
Najboljši rezultat – Nemčija 61,2 %
Najslabši rezultat - Nizozemska 58,1 %

Južna Evropa:

Najboljši rezultat – Italija 60,8 %
Najslabši rezultat – Hrvaška 49,6%

Vzhodna Evropa:

Najboljši rezultat – Češka 52,2 %
Najslabši rezultat – Latvija 42,9 %

KOŽNI RAK
Srednja Evropa:
Najboljši rezultat – Švica 90,4 %
Najslabši rezultat - Avstrija 83,1 %

Južna Evropa:

Najboljši rezultat – Malta 87,7 %
Najslabši rezultat – Hrvaška 70,6%

Vzhodna Evropa:

Najboljši rezultat – Češka 83,4 %
Najslabši rezultat – Latvija 49,6 %

RAK NA PROSTATI
Srednja Evropa:
Najboljši rezultat – Avstrija 90,4 %
Najslabši rezultat - Nizozemska 83,4 %

Južna Evropa:

Najboljši rezultat – Portugalska 89,2 %
Najslabši rezultat – Hrvaška 71,3 %

Vzhodna Evropa:

Najboljši rezultat – Litva 82,8 %
Najslabši rezultat – Bolgarija 50,5%


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.