Svet
18 ogledov

Pri 45. še niste bogati? Obupajte!

Povprečna bruto plača je januarja znašala nekaj manj kot 1.500 evrov.(Foto: Isto Žurnal24 main
Če do 45. leta ne boste postali milijonar, lahko o tem nehate sanjati, kaže raziskava o zaslužkih od dela skozi življenjsko dobo.

Pri ameriških Zveznih rezervah so naredili raziskavo na podlagi velikanske baze podatkov o zdravstvenem zavarovanju petih milijonov Američanov od leta 1978 dalje, v katerih so skriti tudi podatki o zaslužkih skozi delovno dobo. 

Ne glede na to, ali so zavarovanci bogati ali revni, velja splošno pravilo, da se glavnina povišic v delovni dobi zgodi v prvih desetih letih, se pravi med 25. in 35. letom starosti. V naslednji dekadi pa pride le še do manjših povišic. Po 45. letu starosti glede na ameriške podatke in z ozirom na njihov sistem zaslužkov 90 odstotkom zaposlenih prihodek prične upadati, predvsem zato, ker ljudje ne delajo več toliko ur kot v mladosti, še posebej če opravljajo fizična dela. Do izraza namreč pridejo trajne poškodbe hrbta in druge zdravstvene težave, ki onemogočajo produktivnost.

Najbogatejši odstotek lahko računa na astronomsko povišico

Le en odstotek Američanov ima tudi po 45. letu še popravke prihodkov navzgor, a tudi ti niso več občutni. 

Zanimiva je tudi primerjava o poklicih, v katerih je porast prihodkov največji. Na 95 percentili (skupina petih najbogatejših Američanov) tako nekdo lahko pričakuje 230-odstotno rast prihodkov v primerjavi s tistimi, ki jih je imel na začetku kariere, medtem ko na 99 percentili (1 odstotek najbogatejših - zdravniki, najbolje plačani inženirji, odvetniki) lahko pričakujejo kar 1.450-odstotno rast.

Za povišico torej zaprosite čimprej v svoji karieri, še svetuje Washington Post.

Komentarjev 2
  • jaki 08:05 15.februar 2015.

    Pa to velika! Žalostno je pa, da tete žurnalovi pisunčki povzemajo take članke, ki z nami nimajo prav nobene veze

  • siesta 20:09 14.februar 2015.

    bedarija