Svet
251 ogledov

Pri 52 letih v penzijo

policija Žurnal24 main
V policiji je zaposlenih še 14 policistov, ki imajo tako imenovano benificirano delovno dobo, po kateri se 12 oddelanih mesecev pri pokojninskem zavarovanju šteje, kot bi delali 16 mesecev.

Letos se jih bo upokojilo 13, dva najmlajša med njimi bosta imela ob upokojitvi 52 let.

Država je policistom sistem benificirane delovne dobe ukinila pred nekaj več kot 16 leti, a ne za vse, mnogi so privilegij obdržali.

"Če so na dan 1. januar 2001 delali na delovnih mestih, za katera je veljalo to pravilo, in so imeli 25 let pokojninske dobe (moški) oziroma 23 let (ženske), so lahko privilegij obdržali. Od 14 policistov, za katere danes ta pravila še veljajo, bo po novem letu v službi ostal le še en," so nam pojasnili na policiji.

Celje EuroBasket dvorana Zlatorog | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pred petimi leti je bilo denimo takih, ki jim je država za 12 oddelanih mesecev pri pokojninskem zavarovanju štela 16 mesecev, še 350 policistov.

V najboljšem primeru je lahko policist, če je celotno kariero delal v policiji, pogoje za upokojitev izpolnil tudi deset let pred drugimi javnimi uslužbenci, ki nimajo tako imenovane benificirane delovne dobe.

Za vsako polno leto delovne dobe se jim prišteje od dva pa tja do šest mesecev (policisti piloti).

"Vsi policisti se lahko upokojijo skladno z veljavno zakonodajo bodisi starostno bodisi poklicno, ko za to izpolnijo predpisane pogoje, se pa vplačuje obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje za 6.695 policistov," so nam še sporočili policije.

Policist | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 21:15 07.junij 2017.

    @spenjalko zapri tusl in se ne sramoti. Fizicni delavci imajo tudi malico, katero lahko izkoristijo za kaj jim pase, pa se v vecini jo imajo takrat, ko jim delo to dopusca (razen v fabrikah).

  • ode 20:45 07.junij 2017.

    Imam to, kar naštevaš, pa še vedno živim - s 1000 eur penzije.

  • Franjo Erman 18:09 07.junij 2017.

    sliši se dobro, samo od kje pa dobiti denar za penzije, ko pa so že vse pokradli in zapravili