Svet
9 ogledov

Pri goljufiji sodelovalo več kot 100 ljudi

plačilna kartica Shutterstock
Newyorška policija je razbila verigo, ki se je okoristila s pomočjo ponarejenih kreditnih kartic in ukradenih identitet.

V verigi je sodelovalo več kot sto ljudi. Šestinosemdeset so jih že pridržali, petindvajset jih še iščejo. V šestnajstih mesecih je mreži uspelo pridobiti skoraj 13 milijonov dolarjev (10 milijonov evrov). S pomočjo ponarejenih kartic so večinoma kupovali Applove izdelke in živeli na veliki nogi. "Sposojali" so si z računov številnih Američanov in Evropejcev, ki so bili nastanjeni v luksuznih hotelih po državi.

Dveletna preiskava je pokazala, da so se ameriški zlikovci spajdašili tudi z nepridipravi v Afriki, Evropi, na Bližnjem vzhodu in na vzhodu Azije. Tožilec Richard Brown je dejal, da gre za največjo in zagotovo eno najbolj sofisticiranih kraj identitete in prevar povezanih s kreditnimi karticami.

Sodelovali tudi natakarji

Člani mreže so bili zaposleni v bankah, restavracijah in drugih storitvenih panogah. S pomočjo posebnih naprav so z bančnih kartic strank pridobili podatke in jih nato predali naprej. Na podlagi teh podatkov so nato drugi člani mreže naredili ponarejene kartice, ki so jih uporabili pri nakupih v računalniških trgovinah. Izdelke visoke kakovosti so nato preprodali v Evropo, na Kitajsko in na Bližnji vzhod.

Policija je zasegla več deset tisoč dolarjev gotovine, za več kot pol milijona dolarjev ukradene računalniške opreme, več kosov orožja in tovornjak poln računalnikov, elektronskih naprav, čevljev priznanih oblikovalcev, ur in pripomočkov za krajo identitete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.