Svet
70 ogledov

"Pri nas v službi danes vsi prisotni"

"Oblast in mediji poskušajo ljudem čim bolje predstaviti pojem radiacije, kakšni Žurnal24 main
Slovenec v Tokiu. Japonci imajo neuničljiv značaj.

"Japonska je bila po drugi svetovni vojni popolnoma porušena in prebivalci so izjemen gospodarski napredek dosegli s svojo skromnostjo in pridnostjo. Isto se dogaja tudi zdaj. Potres, cunami in težave v jedrski elektrarni jih ne bodo vrgli iz tira. Kljub izrednemu stanju in pomanjkanju ljudje v trgovinah mirno čakajo v vrsti, na ulicah prizadetih mest pa ni nikakršnih tolp, ki bi plenile domove. Japonska kultura je izjemna," nam pove Dževo Alibegič, doktor inženir kemije in ekolog, ki že več kot 13 let živi in dela v Tokiu.

Dzevo Alibegic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Panika pojenja
"Javni prevoz v prestolnici deluje nemoteno, ljudje se odpravljajo v službe, posameznikov s kovčki na ulici skoraj ni videti," Alibegič opiše včerajšnji utrip v Tokiu. "Tisti, ki so mesto že zapustili, so se začasno nastanili pri sorodnikih na jugu države, vendar poudarjam, da ljudje ostajajo v Tokiu. Pri nas v službi so bili danes vsi prisotni," dodaja.

Pojasnjuje, da so mediji čez dan večinoma poročali o tem, v kolikšni meri se je povečalo sevanje v okolici jedrske elektrarne Fukušima. "Razprava o tem, zakaj so 40 let stari elektrarni podaljšali obratovanje, se še ni začela. Prvi reaktor naj bi bil celo prvi, ki so ga postavili na Japonskem," sklene.

MZZ pohvalno
Slovensko veleposlaništvo. Predstavniki za zdaj ostajajo v Tokiu. Alibegič je zelo pohvalil njihovo delo. "V spletni pošti so nas pozvali, naj čim prej sporočimo natančno število ljudi v gospodinjstvu, da priskrbijo zadostno zalogo tablet kalijevega jodida," je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.