Svet
22 ogledov

Pri naših sosedih poplave

Metković
1/10
Žurnal24 main
Neretva je presegla višino štirih, Drina v BiH pa višino petih metrov. Na Hrvaškem je Metković z okolico pod vodo, s številnimi težavami zaradi obilnega deževja se ubadajo tudi v BiH in Črni Gori.

Reka Neretva je danes presegla višino 410 centimetrov, kar je najvišji vodostaj v zadnjih 50 letih. Hrvaško mesto Metković je pod vodo. Tam in še na območju Ploč ter Opuzena so oblasti razglasile izredno stanje.

Fotografije poplav si lahko ogledate v galeriji.

V Metkoviću naj bi bilo po ocenah nekaterih poplavljenih že skoraj toliko hiš kot v času januarskih poplav, torej okoli 700. Ceste in številni objekti – tudi šole – so zaprti, okoli tisoč stanovanjskih objektov pa je ogroženih. Izredno stanje so razglasili tudi v Liki ob akumulacijskem jezeru Kruščica pri Kosinju. V Kninu so razglasili povišano stopnjo obrambe proti poplavam zaradi narasle reke Krke. Pod vodo so polja, nižji deli mesta in ena izmed bencinskih postaj.

V Bosni in Hercegovini je reka Drina prestopila bregove. Poplavljene so občine od Foče do Višegrada v vzhodnem delu države.

Voda presegla višino petih metrov

V občini Goražde je Drina poplavila samo središče mesta, gladina reke pa meri kar 530 centimetrov. V Črni Gori sta med drugim narasli reki Morača in Tara. Gladina Skadarskega jezera narašča za dva centimetra na uro in meri okoli 540 centimetrov. Dostop do nekaterih okoliških vasi je onemogočen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.