Svet
8 ogledov

Pri otroku na vozičku iskali bombo

voziček otrok Youtube
Na ameriško agencijo za varnost v letalskem prometu (TSA), ki je del ministrstva za domovinsko varnost, se je vsul val kritik, ko je v javnost prišel posnetek triletnega otroka na invalidskem vozičku, ki ga na letališču pregleduje predstavnik TSA.

Posnetek, ki je nastal poleti leta 2010, je v soboto na Youtubu objavil oče takrat tri leta starega sina, ki sedi na invalidskem vozičku.

Matt Dubiel je za CNN povedal, da je posnetek posnel poleti leta 2010 na letališču v Chicagu, in ogorčeno dejal, da je tamkajšnji uslužbenec njegovega sina Rocca obravnaval kot terorista.

"Tuj človek se je dotikal mojega otroka. To je bilo nesprejemljivo," je dejal. "Če bi se dotikal mojega otroka v McDonald'su ali na kateremkoli drugem kraju, bi ga takoj pridržali in poklicali policijo."

Pretipajo lahko tudi otroka

Iz TSA so sporočili, da imajo od leta 2010 glede varnostnega pregleda posameznikov in otrok spremenjena pravila in da lahko predstavnik TSA pretipa tudi otroke, stare 12 let ali manj, če je to potrebno.

Pri pregledu, če se sproži alarm, so tako lahko navzoči tudi starši, med drugim določajo nova pravila. "Medtem ko se teroristi skušajo izogniti detektorjem kovin, se naši policisti trudijo sodelovati s starši, da bi zagotovili spoštljiv varnostni pregled za vso družino."

Poseben izziv za njih predstavljajo otroci v invalidskih vozičkih, saj detektor kovin takoj sproži alarm. Zato je, kot so sporočili iz TSA, pri tem treba opraviti alternativne metode pregleda otroka za primer, če bi starši pri njih skrivali eksploziv.

Dubiel je ob tem dejal, da je kritičen predvsem do TSA in ne do uslužbenca, ki je pregledal njegovega sina, a kljub temu meni, da je bil celoten pregled nesprejemljiv.

Ni smel biti ob sinu

Zmotilo ga je tudi to, da med pregledom ni smel biti ob sinu in da mu je predstavnik TSA to tudi prepovedal. Da ga ne bi aretirali, se je zato odločil, da ne bo povzročal večjih težav.

Na sam posnetek je tako pozabil vse do sobote, ko se je nanj spomnil po naključju. "Ko smo ga spet gledali, sem se počutil, kot da se to spet dogaja," je dejal.

"Preplavila so me ista čustva kot takrat – jeza, žalost in nemoč. Bolj ko sem o tem razmišljal, bolj sem bil prepričan, da moram to deliti z javnostjo," še pravi.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 01:21 26.marec 2012.

    Men tudi ! Samo exploziv sam ni nevaren. V njega mora biti vtisnjen vžigalnik, ko pa je, se temu reče mina - ne bomba- razen če mina ni še vstavljena v železni valj, ovoj, lahko je tudi v avto. Pri ...prikaži veči otroku so iskali vžigalnik, ki je kovinski in reagira na detektor, medtem ko exploziv detektira rentgen.

  • privat 15:27 22.marec 2012.

    ja motijo me taka dejanja fašistov!! Naj pustijo otroke na miru in vsekakor te boge starše tudi!!! Če ima država svojo politiko usmerjeno za človeka in njegove pravice se nekaj takega sigurno ne bo dogajalo...Vsako izkoriščanje naleti na upor malega ...prikaži več človeka in to se zdaj dogaja!! Starš pa je v tem primeru odgovoril z nestrinjanjem in snemanjem črnosrajčnikov in dal to v javnost...

  • stalker 18:26 21.marec 2012.

    ker fuken fotr al pa mt bi dal takmu otroku exploziv, ja halo narod aja pa se to ( jebe se mi za ameriku)!!!