Svet
5 ogledov

Pri pokojninah brez razlikovanja

Čeprav poroka med istospolnimi partnerji ni povsod dovoljena, dobivajo istospoln Žurnal24 main
Pari, ki živijo v istospolnih partnerskih skupnostih, bi morali biti pri obdavčitvi in izračunu pokojnin obravnavani enako kot poročeni heteroseksualni pari. To je danes odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.

Nemška sodišča morajo zdaj to razsodbo izvršiti, hkrati pa je v podobnih primerih obvezujoča tudi za sodišča v drugih državah članicah EU.

Na Sodišče EU se je obrnil Nemec Jürgen Römer, ki je bil od leta 1950 do leta 1990 zaposlen kot uradnik pri mestu Hamburg, pri čemer je vse od leta 1969 živel skupaj s svojim spremljevalcem, gospodom U. Leta 2001, ko je bil v Nemčiji sprejet ustrezen zakon, sta moška tudi vstopila v uradno registrirano civilno partnerstvo.

Še istega leta je Römer s tem seznanil svojega bivšega delodajalca in ga pozval k ponovnem izračunu višine zneska, ki ga prejema iz dodatne pokojninske sheme. Poročeni upokojenci namreč spadajo v ugodnejšo oziroma manj obdavčeno kategorijo, in na ta račun bi se Römerju mesečni prihodek zvišal za dobrih 300 evrov.

Po EU različno

Zakonska zveza med homoseksualci je priznana v Belgiji, na Nizozemskem, na Portugalskem, V Španiji in na Švedskem.

Enajst držav članic EU, med njimi Nemčija, Francija in Velika Britanija, priznavajo t. i. istospolne partnerske skupnosti.

Preostalih 11 članic EU, med njimi Italija, Poljska in Malta, pa istospolnih zvez uradno ne priznavajo.

Slovenija je v isti skupini držav kot na primer Nemčija.

"V praksi ni razlike"
Ker je mesto Hamburg njegovo prošnjo zavrnilo, češ da do ugodnejše obdavčitve ni upravičen, se je Römer najprej obrnil na delovno sodišče v Hamburgu, nato pa je njegov primer potoval naprej vse do Sodišča EU. Kot je namreč utemeljeval, so mu bile kršene pravice iz direktive Sveta EU o splošnih okvirih enakega obravnavanja pri zaposlovanju in delu.

Sodišče v Luksemburgu je zdaj pritrdilo argumentom Römerja. Ob tem je med drugim ugotovilo, da v nemški zakonodaji med istospolnimi partnerskimi skupnostmi in heteroseksualnimi zakonskimi zvezami s pravnega vidika ni praktično nobene bistvene razlike več.

Römer "očitno diskriminiran"
Nedvoumen namen dotične dodatne pokojninske sheme je zagotoviti dodaten dohodek osebi, ki je vplačevala v to shemo, posredno pa tudi osebam, ki z njo živijo. V istospolnih partnerskih zvezah obstaja, enako kot v zakonu, dolžnost, da se partnerji medsebojno podpirajo, skrbijo drug za drugega ter po svojih sposobnostih prispevajo v skupni proračun. Situacija je torej primerljiva in po mnenju sodišča terja enako obravnavo glede obdavčitve.

Poleg tega je sodišče opozorilo, da je bil Römer očitno diskriminiran na osnovi svoje spolne usmerjenosti, saj bi se v primeru, da bi bil heteroseksualec in bi lahko vstopil v zakonsko zvezo, njegova pokojnina zagotovo povišala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.