Svet
22 ogledov

Pri Zagrebu našli naftna polja

Z ustavitvijo izvoza želijo pomagati domačemu trgu. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
V bližini Ivanić Grada pri Zagrebu so našli nove zaloge nafte. Po besedah Ine gre za eno najboljših naftnih polj na Hrvaškem.

Izvršni direktor za raziskave in proizvodnjo nafte in plina v Ini Želimir Šikonja je v izjavi novinarjem poudaril, da gre za eno izmed najboljših naftnih polj na Hrvaškem. Poskusne količine izčrpane nafte so po njegovih besedah odlične, saj ima nafta dobro gostoto in malo žvepla.

Nove zaloge so na približno dveh kilometrih globine, komercialno proizvodnjo bodo po Šikonjevih besedah začeli čez tri ali štiri leta, nafto pa naj bi črpali med 20 in 25 let.

Prve analize kažejo, da bo Ina lahko iz nove odprtine črpala med sto in 150 ton nafte dnevno in letno služila približno 250 milijonov kun oziroma okoli 35 milijonov evrov. Bolj natančne podatke naj bi imeli do konca leta.

Na naftnem polju Žutica črpajo nafto od leta 1963, imajo pa približno sto odprtin, so poročali hrvaški mediji.

Ina letno na domačih naftnih poljih črpa približno 500 tisoč ton nafte, ki krijejo približno 15 odstotkov potreb države za nafto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.