Svet
75 ogledov

Priča: Kos je postrelil preživele

Franc Kos. Dolga leta je živel v Srbiji, lani pa so ga prijeli, ko se je želel v Interpol
"Kos nam je rekel, da bodo ujetniki razpostavljeni v vrsti in da moramo vsakemu poslati kroglo v tilnik." To je le del strašljivega pričevanja zaščitene priče v procesu proti Francu Kosu in trojici, ki so sodelovali v streljanju Srebreničanov.

Zaščitena priča pod kodo Z1 je bil član zloglasnega 10. diverzantskega odreda Vojske Republike Srbske, ki ga je vodil slovenski plačanec Franc Kos. Skupaj še z osmimi člani odreda je sredi julija 1995 na kmetiji Branjevo v občini Zvornik ustrelil na stotine moških ujetnikov, ki so jih z avtobusi pripeljali iz Srebrenice.

"Ko je prišel prvi avtobus, sem videl, da je na njem med 40 in 50 ujetnikov. Vojaški policisti so jih izvlekli po osem do deset naenkrat, Kos in Brano Gojković pa sta jih odvedla do mesta, kjer so bili ustreljeni." Kot je še pojasnil Z1, so imeli ujetniki čez oči preveze in so bili s hrbtom obrnjeni proti strelskemu vodu, ki je v salvah streljala vanje. Kos je nato skupaj še z enim članom odreda šel do vsakega ustreljenega in z dodatnimi streli iz pištole "opravljal nadzor", včerajšnje pričanje povzema poročilo s sojenja.

"Vem, da je eden od ujetnikov skušal zbežati in ga je Savanović (Stanko Savanović oz. Stanko Kojić, soobtoženi izmed četverice v procesu, op. a.) ustrelil. Vsi ustreljeni so bili moški, ta dan pa je na Branjevo po mojem prišlo 12 ali 13 avtobusov ujetnikov, čeprav ne vem, koliko je bilo skupaj ustreljenih."

In zakaj se streljanju ni uprl?

"Ko smo bili v Dragaševcu, nas je neko jutro poklical Pelemiš in nam dejal, da bomo streljali ujetnike iz Srebrenice. Ko sem mu dejal, da tega ne bom mogel početi, mi je prislonil pištolo na čelo in mi ukazal, da moram oditi v akcijo," se spominja priča.
Momir Pelemiš je bil skupaj s Slavkom Perićem član poveljstva Prvega bataljona Zvorniške brigade. Obema v ločenem postopku sodijo zaradi poboja 1.200 Bošnjakov v Branjevu ter za poboj okoli 600 moških v Domu kulture v Pilici.

Komentarjev 2
  • privat 19:06 26.november 2011.

    naj ga predajo narodu srebrnice...ali mu lahko kdo drug pravično sodi??

  • 1111 16:54 17.avgust 2011.

    kr nej ga dajo...ljudstvu, naj oni sodijo...