Svet
42308 ogledov

Pričakovali močnejšo nevihto, zadel jih je orkan najvišje stopnje

Acapulco orkan otis Profimedia
V napovedih so se zmotili. V samo 12 urah se je iz tropske nevihte razvil orkan pete kategorije, ki je opustošil Acapulco.

Orkan Otis je silovito zadel obalo Mehike in z vetrovi, ki so divjali s hitrostjo do 270 kilometrov na uro, zadel priljubljeno letovišče Acapulco. Otis se je iz tropske nevihte v zgolj 12 urah razvil v orkan 5. stopnje, tik preden je zadel obalno območje. Znanstveniki pravijo, da je tako hiter razvoj zelo redek.

Opozorilo, ki je bilo pred orkanom izdano za Acapulco in okoliške dele obale, je bilo "na visoki strani praktično vseh napotitev glede intenzitete", ki jih napovedovalci dobijo iz računalniških modelov, je povedal Michael Brennan, direktor Nacionalnega centra za orkane, CNN. Vendar je bil orkan še vedno močno podcenjen. Brennan je dejal, da satelitski podatki in modeli orkanov niso pravilno ocenjevali trenutne intenzitete in kako močan bi lahko postal.

Brennan je pojasnil, da je včasih nemogoče s pomočjo satelitov dobiti celotno sliko, kaj se dogaja pod oblaki. V primeru Otisa so k hitremu razvoju pripomogle tudi visoke temperature morja v bližini obale. Znanstveniki opozarjajo, da je hiter razvoj moči posledica segrevanja ozračja, ki ima za posledico segrevanje oceanov. 

"Kot bi bil potres"

Močni vetrovi so bičali stavbe, lomili stekla na oknih. "Stavba se je tresla, kot bi bil potres," je za BBC dogajanje opisal David Hall, ki je bil v Acapulcu službeno. "Veliko ljudi je prestrašenih."

K sreči za zdaj ni podatkov o morebitnih žrtvah. Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je dejal, da so nekatere ceste zasute, sprožilo se je nekaj plazov na cestah, ki vodijo proti Acapulcu. Težave imajo z vzpostavljanjem komunikacijskih linij. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 14:03 26.oktober 2023.

    Danes pričakujemo naraščanje rek. Stoletnih poplav pa ne bo, saj so pravkar bile? Statistiki bi sicer ugovarjali, a vendarle je tole vreme zadnji dve leti, od začetka vojne v Ukrajini, milo rečeno nenavadno. Za tiste, ki opazujemo vremenske karte malo ...prikaži več dlje in podrobneje, pa že nenaravno. In ravno to je izustil že davno meteorolog g. Trontelj. On je videl dlje, saj je bil strokovnjak, predvsem pa človek. https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462