Svet
25 ogledov

Pričakovali striptiz, dobili šok

Obiskovalci amsterdamske rdeče četrti so se ustavljali ob "izložbenem oknu" šestih mladenk. Pričakovali so, da bodo gledali striptiz, a konec jih je opomnil na kruto resnico preprodaje ljudi.

Vse se je začelo, kot to gre vsak dan. Prostitutke so plesale, pozirale mimoidočim. "Plesna točka" se je kmalu spremenila, gibi plesal so postali odrezani, tresoči. Gledalci – še vedno prepričani, da je vse del šova - so ploskali, nekateri so celo poplesavali.

Ko pa se je ples končal, jim je kaj hitro izginil nasmeh z obrazov. Nad plesalkami se je namreč izpisal napis: "Vsako leto tisočim žensk obljubijo plesno kariero v Zahodni Evropi. Na žalost končajo tukaj."

Prisiljene v prostitucijo

Performans je organizirala mednarodna skupina Stop the Traffik, ki se bori proti preprodaji ljudi po vsem svetu. Želeli so opozoriti, da številne ženske odidejo v tuje države, kjer  jim obljubljajo delo, končajo pa kot prostitutke, nekatere so prisiljene beračiti, spet tretje postanejo žrtve trgovcev z organi.

Kar 33 odstotkov prostitutk na Nizozemskem prihaja iz države zunaj Evropske unije.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.