Svet
9 ogledov

Pričakuje kratek pontifikat

Papež Frančišek  in kardinali EPA
Papež napovedal možnost, da se bo kot njegov predhodnik upokojil.

Ob drugi obletnici na čelu rimskokatoliške cerkve je papež Frančišek danes izrazil pričakovanje, da bo njegov pontifikat trajal le še dve ali tri leta. "Imam občutek, da bo moj pontifikat kratek," je v pogovoru za mehiško televizijsko postajo Televisa dejal 78-letnik.

"Štiri ali pet let, ne vem. Dve leti sta že minili," je glede trajanja svojega pontifikata dejal papež.

"Imam občutek, da me je Gospod izbral za krajšo misijo. Vedno sem pripravljen na takšno možnost," je dodal.

Prvi papež iz Latinske Amerike je sicer že v preteklosti namignil, da bi se lahko upokojil, v čemer bi sledil svojemu predhodniku Benediktu XVI., prvemu papežu v sedmih stoletjih, ki je februarja 2013 odstopil.

Njegov predhodnik odprl institucionalna vrata

Frančišek je glede tega dejal le, da je njegov predhodnik "odprl institucionalna vrata".

Papež Frančišek je obenem pojasnil, da mu "ideja o določitvi starostne meje za odstop papeža pri 80 letih ni najbolj blizu," saj je papeževanje posebna milost.

Dodal je, da je z Benediktom, ki v nekdanjem samostanu znotraj Vatikana živi meniško življenje, govoril po telefonu. "Srečen je, zadovoljen in vsi ga spoštujejo," je dejal.

Papeževanje mu ni všeč

Na vprašanje, ali mu je všeč papeževanje, pa je Frančišek dejal, da mu ni preveč všeč, saj ne mara potovati in ima raje domače udobje. Vztraja pa, da se ne počuti osamljenega, a mu se včasih toži po anonimnosti, ki jo je užival kot duhovnik.

Kar si resnično želi, je, da bi kak dan šel iz Vatikana, ne da bi ga prepoznali, in si privoščil pico, je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.