Svet
17 ogledov

Pričakujejo tudi 300 preživelih

Auschwitz
1/14
EPA
Svetovni voditelji in preživeli bodo na prizorišču nekdanjega koncentracijskega taborišča obeležili spomin na njegovo osvoboditev.

Svetovni voditelji in preživeli bodo danes na prizorišču nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau obeležili spomin na njegovo osvoboditev pred 70. leti. Slovesnosti se bo skupaj s peterico nekdanjih internirancev iz Slovenije udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Skupaj s predsednikom so na Poljsko odpotovali Sonja Vrščaj, Marija Srpčič, Dana Valič Klanšček, Elizabeta Kumer in Janez Deželak.

PREBERITE: "Uspeli so nas ponižati, dostojanstvo pa smo obdržali."

Politiki naj bi na slovesnosti z izjemo otvoritvenega nagovora poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega molčali, osrednja pozornost bo šla besedam predstavnikom preživelih.

Pričakujejo obisk 300 preživelih

Komemoracije pred vrati nekdanjega taborišča se bodo po napovedih udeležili premieri oz. predsedniki skoraj 40 držav, pričakujejo tudi 300 preživelih grozote Auschwitza. Med zbranimi ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina. V Kremlju so pojasnili, da ni dobil uradnega vabila. Poljski organizatorji so dali vedeti, da nobena od držav ni dobila uradnega vabila.

Zloglasno nacistično taborišče velja za največje pokopališče v zgodovini človeštva. V tamkajšnjih plinskih celicah so pobili več kot milijon ljudi. Poleg tega so številni umrli zaradi izčrpanosti, mučenja, lakote in posledic psevdomedicinskih poskusov.

Mednarodni dan spomina na žrtve

Obletnica osvoboditve taborišča se v svetu obeležuje kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavstva. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, bodo v Sloveniji prihodnje dni potekali številni dogodki v spomin na žrtve in preživele ter za ozaveščanje in izobraževanju o holokavstu.

Kot so še opozorili, pa ob tem ne gre spregledati številnih kriznih žarišč in nasilnih izrazov diskriminacije ter nestrpnosti, s katerimi se sooča svet danes. Na MZZ se bodo zato še naprej zavzemali za spoštovanje "vseh človekovih pravic za vse" in vladavine prava ter zagovarjali koncept odgovornosti zaščititi za preprečitev najhujših kršitev človekovih pravic.

Film v spomin in opomin

Nekdanje ujetnice, izgnane v taborišča so se tik pred 70-obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz zbrale pri predsedniku Pahorju.

"V okviru obeležitev ob 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz – Birkenau ter konca 2. svetovne vojne v spomin in opomin mlajšim generacijam, ki morda razumejo mir kot nekaj samoumevnega in neminljivega je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v začetku januarja pripravil tudi pogovor z dijaki iz ljubljanske Gimnazije Vič in taboriščnicami – internirankami v nemških koncentracijskih taboriščih, večinoma iz Ravensbrücka in Auschwitza. Prav osebne zgodovinske izkušnje nas najmočneje opominjajo, da si je potrebno za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati," so tedaj pojasnili v Pahorjevem uradu.

Z nekdanjimi internirankami je bil pri tem posnet približno 70 sekund trajajoči film, v katerem opisujejo svoje boleče izkušnje in spomine na bivanje v taborišču.

 

Komentarjev 2
  • Pepe007 19:57 27.januar 2015.

    Saj se kar naprej ponavljajo. Včasih v Evropi, trenutno pa kje drugje. Nemci kot perfekcionisti, so tudi ubijanje znali najbolj od vseh narediti serijsko.

  • Avatar čavez
    čavez 18:47 27.januar 2015.

    Bojim se da se bodo te grozote ponovile.