Svet
31 ogledov

Pričakujejo več milijonov ljudi

Vatikan trg svetega petra EPA
Več milijonov ljudi bo prisostvovalo razglasitvi papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. za svetnika. Na slovesnosti bo tudi zaslužni papež Benedikt XVI.

V Rimu pričakujejo na milijone vernikov z vsega sveta, med njimi tudi nekaj sto iz Slovenije. Da bi jim zagotovili ustrezen prevoz, podzemna železnica in avtobusi izjemoma vozijo vso noč.

Ulice in trge okoli Vatikana so spremenili v območja za pešce, kjer za varnost in red skrbijo karabinjerji, varnostne službe in pripadniki civilne zaščite. Kljub spremenljivemu vremenu verniki na ulicah v skupinah prepevajo verske pesmi, molijo in se družijo.

Današnji večer so poimenovali za belo noč cerkva. Cerkve v središču Rima bodo odprte za molitev in spoved, v nekaterih bo molitveno bdenje z branjem Svetega pisma in besedil obeh papežev potekalo v tujih jezikih.

Trg sprejme zgolj 100.000 vernikov

Vrhunec slovesnosti bo v nedeljo, kjer bo na Trgu svetega Petra potekala kanonizacija obeh papežev. Vstopnic za mašo na osrednjem vatikanskem trgu niso razdelili vnaprej, zato je pričakovati, da bodo verniki noč preživeli v bližini Vatikana, da bi si v nedeljo navsezgodaj zagotovili vstop na trg.

Trg svetega Petra sprejme okoli 100.000 vernikov, ostali pa bodo lahko slovesno mašo spremljali na okoliških ulicah in trgih na 18 velikih zaslonih, ki jih bodo postavili za to priložnost.

Pričakujejo 93 tujih delegacij

Slovesnost se bo začela ob 10. uri. Vodil jo bo papež Frančišek, sodelovalo bo 150 kardinalov in 1500 škofov z vsega sveta. Med njimi bo tudi dolgoletni osebni tajnik pokojnega papeža Janeza Pavla II., Stanislaw Dziwisz. Na povabilo Frančiška se bo slovesnosti udeležil tudi prejšnji papež Benedikt XVI.

Med politiki bodo na slovesnosti navzoči predsednika italijanske države in vlade Giorgio Napolitano in Matteo Renzi ter poljski predsednik Bronislaw Komorowski kot tudi številni drugi državniki in predstavniki kraljevih družin, med njimi španski kralj Juan Carlos s soprogo Sofio. Evropsko unijo bosta zastopala predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in Komisije Jose Manuel Barroso. V Vatikanu pričakujejo skupno 93 tujih delegacij.

Komentarjev 1