Svet
23 ogledov

Priče zoper Karadžića

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Musliman Ahmed Zulić je kot prva priča opisal, kako je preživel ujetništvo v taborišču Manjaća, potem ko so Srbi "etnično očistili" Sanski most na severozahodu BiH.

Zulić, ki je kot priča nastopil že v treh primerih pred haaškim sodiščem, vključno na sojenju pokojnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, je povedal, da so mu v petih mesecih ujetništva v Manjaći polomili pet reber in poškodovali glavo.

Ko je bil izpuščen, je tehtal 35 kilogramov manj, kot, ko so ga prijeli. Pričal pa je tudi, da je bil prisoten ob likvidaciji okoli 20 moških, ki so jih srbski vojaki najprej prisilili, da so si izkopali lastne grobove, nato pa so jim prerezali vratove.

Odsotnost ne bo več težava
Haaško tožilstvo je objavilo seznam prič obtožnice zoper Radovana Karadžića,  sojenje kateremu se danes nadaljuje. Karadžić je sicer zahteval prestavitev obravnave, da bi tako lahko pripravil svojo obrambo. Njegova zahteva je bila zavrnjena.

Če se Karadžić danes v sodni dvorani ne bo pojavil, se bo – kot poročajo srbski mediji – jutri sojenje nadaljevalo v njegovi odsotnosti. Zastopal ga bo odvetnik, ki mu ga je sodišče določilo ravno za primer, če bi nameraval obstruirati postopek, kar je doslej bila njegova taktika.

Ahmet Zulić, nekdanji zapornik taborišča v Sanskem Mostu, bo danes izpovedal, kako so v taborišču ubili 20 mož, ki so si morali pred tem sami izkopati grobove. Poleg tega naj bi govoril o mučenju, stradanju in izživljanju nad zaporniki.

Izpovedi prič
Pričanju Zulića bo sledilo še pričanje Sulejmana Crnčala, ki je ravno tako že pričal na sojenju Krajišniku. Govoril naj bi o okoliščinah, v katerih so morali bošnjaški ljudje zapustiti svoje domove na Palah leta 1992.

Po predlogu tožilstva bo sledila izpoved anonimne priče, potem pa bodo pričali še ameriški diplomat Herbert O'Koone, nekdanji namestnik odposlanca Združenih narodov za Balkan, nekdanji novinar Sky Newsa Arnout Van Lynden, nekdanji vodja opazovalne misije Evropske unije v Bosni in Hercegovini Colm Doyle, ameriška strokovnjaka Robert Donne in John Wilson ter upokojeni britanski general Michael Rose.

Pričal naj bi tudi pravosodni minister v Karadžićevi vladi Momčilo Mandić, ki naj bi štiri ure odgovarjal na vprašanja tožilstva in Karadžića samega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.