Svet
6 ogledov

Pričenja se obdobje reševanja težav

john mccain reuters main Žurnal24 main
Republikanski kandidat za novega ameriškega predsednika John McCain je podal vizijo svojega morebitnega predsedovanja, v kateri je napovedal odmik od Bushevega načina vladanja.

Republikanski predsedniški kandidat John McCain je v četrtek stopil v ofenzivo za osvojitev naklonjenosti neodvisnih ameriških volivcev in je v primeru zmage obljubil za ameriško politiko doslej nekaj novega – razprave s kongresniki po vzoru britanskega parlamenta.

McCain se trudi pokazati, da njegov predsedniški mandat ne bo nadaljevanje Bushevega mandata. V četrtkovem govoru je poudaril, da bodo njegovo administracijo tvorili tudi demokrati, da bo imel vsak teden novinarsko konferenco in da bo redno obiskoval kongres, kjer bo odgovarjal na vprašanja poslancev, kar ni običajno za dosedanjo ameriško politično kulturo. Ameriški predsedniki so doslej prihajali v kongres enkrat letno, ko so prebrali svoj govor o položaju v državi.

 
 

Če bom izvoljen, bo obdobja neprekinjene kampanje konec in se bo začelo obdobje reševanja težav.

John McCain

 
McCain je prav tako zatrdil, da bo v času njegovega predsedniškega mandata konec strankarskih prepirov za vsako ceno. Strankarski prepiri imajo po njegovem mnenju za cilj le to, da ena stran dobi začasno prednost nad drugo. S tem je posredno napadel Bushevo vladavino, neposredna kritika pa je bila v napovedi, da ne bo tako kot on podpisoval zakonov s pridržkom, torej, da bo upošteval celotne zakone, ne le dele, ki so mu všeč.

 

McCain napoveduje

Republikanski kandidat za predsednika je napovedal, da se bo vojna v Iraku končala do leta 2013, torej do konca njegovega prvega mandata, na kar bil tudi največji odziv. V tem času naj bi tudi ubili ali ujeli voditelja teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna.

Demokrati so se na McCainovo vizijo odzvali v skladu s pričakovanji. Predsedniška kandidatka Hillary Clinton je sporočila, da gre le za podaljšek Busheve politike, ki je oslabila oborožene sile, ogrozila ameriško varnost in zmanjšala ugled ZDA v svetu. Predsednik Demokratske stranke Howard Dean pa je menil, da McCain zanemarja težave, ki jih predstavlja nadaljevanje vojne v Iraku in zavaja sam sebe, kot je to počel Bush na letalonosilki leta 2003, ko je razglasil zmago v Iraku.

Obama v prepir z Bushem in McCainom
Barack Obama je na svojo stran dobil sedem od 19 delegatov, ki so bili določeni za nekdanjega kandidata Johna Edwardsa, ki ga je sicer nedavno podprl. Na stran senatorja iz Illinoisa so stopili tudi štirje super delegati in ima sedaj skupaj 1898 delegatov v primerjavi s Clintonovo, ki jih ima 1718. Za zmago jih je treba osvojiti 2025. Z Bushem in McCainom pa je prišel v spor zaradi pripravljenosti na pogajanja z Iranom, kar po McCainovem mnenju kaže na naivnost, neizkušenost in pomanjkanje presoje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.