Svet
69 ogledov

Pridelajo 900 ton marihuane letno

Lazarat Youtube
Vas Lazarat v Albaniji letno proizvede 900 ton marihuane. Šest tisoč prebivalcev živi od ilegalne proizvodnje marihuane, katere tržna vrednost naj bi bila 4,5 milijarde evrov.

Zakoni za mesto Lazarat, na jugu Albanije, ne veljajo. Policija k njim ne zaide. Šest tisoč prebivalcev se preživlja z nelegalno proizvodnjo marihuane. "To je neke vrste zaščiteno območje, na katero si nihče ne upa stopiti. Na tiste, ki so poskusili, so streljali, nekateri se niso vrnili," trdi lokalni novinar Telnis Skuči.

Kraj, kjer proizvedejo 900 ton marihuane letno, je obiskala ekipa European Journal. Med gorami v Lazaratu se povsod nahajajo polja marihuane. Družina, ki jo je obiskala novinarska ekipa, je v tem poslu že deset let. "To je težko, naporno delo. Delamo od marca do decembra," delo opisuje Zamira Duško. "Najprej sadimo in okopavamo, nato vsak drugi dan zalivamo rastline. Tudi žetev ni lahka. Vse delamo sami." O zaslužku neradi govorijo, toda Zamirini delavci pravijo, da prejmejo šestkrat večje plačilo kot za druga dela na tem območju.

Ker jim že deset let uspeva voditi tovrstno proizvodnjo, ne da bi jim policija stopila na prste, mnogi sumijo, da gre za navezo med meščani, vodilnimi politiki in mamilarskimi klani iz zahodne Evrope. Italijanski davčni preiskovalci so z letali preletavali plantaže, da bi izračunali obseg kriminala in možne dobičke. Izračunali so, da kmetje v Lazaratu letno proizvedejo 900 ton marihuane, katere tržna vrednost je približno 4,5 milijarde evrov. Policiji je lani uspelo zapleniti zgolj štiri tone prepovedane droge, s čimer se je zdaj že nekdanji šef policije pohvalil pred novinarji.

Prebivalci okoliških mest so užaljeni zaradi takšnega odnosa policije. V stanovanjskem predelu, dober kilometer od Lazareta, ki si ga je novinarska ekipa ogledala, pogosto najdejo krogle in tulce. Domačini pravijo, da meščani Lazarata streljajo na neželene obiskovalce. Zamira Duško odkrito pravi: "Če bi vlada želela zaustaviti proizvodnjo, bi to že zdavnaj storila. Ampak država ima svoje interese in sama služi denar od droge."

Komentarjev 4
  • privat 14:55 25.november 2013.

    lepo...da vsaj nekdo od proizvajalcev živi od tega..nisem za to da se šverčerji ali trgovci -prodajalci okoriščajo!!

  • Klada 16:49 18.oktober 2013.

    Marihuana je zdravilna rastlina. Koliko zdravil, bi lahko naredili za zdravljenje raka in ostalih bolezni, katere zdravi?

  • Avatar čavez
    čavez 16:19 18.oktober 2013.

    Ne rabijo nobene pomoči europske unije.