Svet
20 ogledov

Pridelovalci bodo odvečno zelenjavo lahko darovali

evropska komisija Shutterstock
Evropska komisija bo do konca novembra pomagala pridelovalcem, ki zelenjave in sadja ne smejo več prodajati Rusiji.

Potem, ko je Rusija pretekli teden prepovedala uvoz večine hrane iz držav Evropske unije (EU), Združenih držav Amerike (ZDA), Avstralije, Kanade in Norveške, bo EU zdaj namenila 125 milijonov evrov za pomoč pridelovalcem sadja in zelenjave, ki so finančno prizadeti zaradi ruskih sankcij.

Evropska komisija (EK) je napovedala vrsto izrednih ukrepov za pomoč proizvajalcem paradižnika, korenja, belega zelja, paprike, cvetače, kumar, gob, jabolk, hrušk, rdečega sadja, grozdja in kivija. Finančna pomoč bo na voljo vsem pridelovalcem, ne glede na to, ali so člani katerega od združenj pridelovalcev ali ne.

Zdaj je potrebno zmanjšati zalogo

Kot poudarjajo na EK je potrebno z ukrepi poskrbeti predvsem za glavne sezonske pridelke, za večino katerih ne obstaja možnost skladiščenja ali takojšnje prodaje na alternativnih trgih. Z ukrepi, kot je denimo umik s trga ali pa plačilo nadomestila za opuščanje pridelave, želi EK zmanjšati zalogo sadja in zelenjave na evropskih trgih, saj bodo cenovni pritiski v prihodnjih mesecih postali preveliki. "Zgodnje ukrepanje bo zagotovilo učinkovito podporo cenam, izplačanim pridelovalcem na notranjem trgu, pomagalo bo pri prilagajanju trga in bo stroškovno učinkovito," poudarja evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos.

V Bruslju bodo v prihodnje tudi pozorno spremljali dogajanja na trgih. EK je zagnala mehanizem poostrenega nadzora, v katerem sodelujejo vse države članice. Posebna srečanja s predstavniki držav bodo zato bodo potekala vsak teden.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.