Svet
7044 ogledov

Pridružila se je Islamski državi, zdaj se želi vrniti v Nemčijo

Isis
Nemčijo je zapustila, ko ji je bilo komaj 15 let. Sedaj je stara 19 let in ima dva otroka.

Lenora Lemke je imela komaj 15 let, ko je pobegnila iz Nemčije in odšla v Sirijo. Kmalu za tem, ko je prišla na ozemlje, ki je bilo pod nadzorom Islamske države, se je kot članica te skrajne skupine poročila z Martinom Lemkejem. Ko se je moral ISIS umakniti, je Lenora na opustošenem ozemlju ostala sama z dvema otrokoma. 

"Ne razmišljajo o tem, kaj bo z nami, ko izgubimo mesta," je povedala za CNN. "Človek bi pomislil, da je Islamska država velika, da vam bo pomagala. No, ko se zgodi takšna situacija, vas enostavno namestijo v džamijo in pustijo."

Prosjačila za hrano in vodo

Opisala je notranje boje med frakcijami ISIS-a, predvsem med tujimi borci ter sirskimi in iraškimi skupinami. Na koncu so bile, kot je povedala, družine prisiljenje v to, da so prosjačile za hrano in vodo. 

"Ko poješ kos kruha v dveh dneh in tvoj otrok, ki je star eno let, ne more hoditi, ker je tako lačen in zaradi pomanjkanja vitaminov nima zob, nobena mama tega ne more sprejeti," je povedala za televizijo. "Sprva si lahko rečeš, da je to za Alaha. To počnem za Alaha, mojega boga. A ko tvoji otroci jočejo, si rečeš: Ti si nor. Kaj ima to opraviti z islamom?"

Zase in moža pravi, da se nikoli nista borila za Islamsko državo. "Moj mož ni borec, je le tehnični človek, ki popravlja prenosnike," pravi Lenora in zase pove, da je le gospodinja. Priznava, da je bilo njeno sledenje ISIS napaka. 

Želi se vrniti v Nemčijo

Sedaj upa, da se bo lahko z otoki vrnila v Nemčijo, čeprav se bosta oba z možem morala soočiti z obtožbami, da sta se pridružila teroristični organizaciji, za kar jima grozi med šest mesecev in deset let zaporne kazni. 

Njena družina v Nemčiji ni želela dati izjave za CNN, so pa poslušali sporočilo, ki ga je zanje posnela Lenora. "Nikoli ni obupal nad mano," je dejala o očetu. "Rekel je: 'Vem, da je živa in se bo vrnila.' Upam, da nas bodo kmalu videli." Nato je pogledala v kamero in rekla v nemščini: "Upam, da vas bom kmalu videla, res vas imam rada. Upam, da bomo kmalu skupaj."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Skipi 10:20 14.februar 2019.

    Takih kot je ona je zadnji teden v okolici Al-Bakhuza še nekaj 100 + vsi otroci.

  • Amelie_Downes 10:00 14.februar 2019.

    Google zdaj plačuje $ 526 do $ 937 vsake tri dni za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred mesecem dni in v prvem mesecu tega dela sem zaslužil 27.492 $. To delo je res neverjetno ...prikaži več in mi daje vsak dan odličen dohodek s krajšim delovnim časom. Vsaka oseba lahko zdaj na tej spletni strani z lahkot0 d0bi več dohodka >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com

  • perhan63 09:20 14.februar 2019.

    ma zakopat pa bo mir