Svet
15 ogledov

Pridržali 24 domnevnih neonacistov

neonacisti EPA
Nemške oblasti izvedle racije proti 33 posameznikom, osumljenim pripadnosti oziroma podpore neonacistične skupine Aktionsbüros Mittelrheim. 24 so jih pridržali.

Nemške oblasti so racije izvedle v nemških zveznih deželah Porenje-Falško, Severno Porenje-Vestfalija, Turingija in Baden-Württemberg, kjer so 19 osumljencev aretirali zaradi članstva v kriminalni organizaciji, tri zaradi podpore kriminalne organizacije, dva pa zaradi sodelovanja pri resnih kršitvah miru.

Člani Aktionsbüros Mittelrheim naj bi sicer zbirali informacije o političnih nasprotnikih in jih nato poskušali javno zastraševati. Poleg tega pa tožilstvo preiskuje tudi obtožbe o povzročitvi hudih telesnih poškodb, kršenju miru in uporabi prepovedanih simbolov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morebitne povezave osumljencev z zloglasno neonacistično skupino Nacionalsocialistično podzemlje (NSU) niso znane.

Nemško javnost je sicer novembra lani pretreslo razkritje, da naj bi prav neonacistična teroristična celica NSU iz Zwickaua stala za umori desetih ljudi, ki so se zgodili med letoma 2000 in 2007. Skupina, katere glavni motiv naj bi bilo sovraštvo do tujcev, naj bi v omenjenem obdobju ubila osem Turkov, Grka in policistko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.