Svet
33 ogledov

Prihaja ciklon vseh ciklonov

Polnjenje in zbiranje vreč
1/5
Žurnal24 main
Tropski ciklon Yasi, ki grozi severni obali Queenslanda, se je še okrepil. Stopnjo moči oblasti povečale na peto, najvišjo. Domove že zapustilo več kot 30.000 ljudi.
Fotografije ciklona si lahko ogledate v Galeriji.

Ciklon Yasi, ki naj bi obalo Queenslanda dosegel v sredo zvečer, se je še okrepil, zato so vremenoslovci razglasili peto, najvišjo stopnjo moči ciklona. Ocenjujejo, da bo prizadel 90-kilometrski obalni pas med mestoma Cairns in Innisfail.

 "Ne trudite se s pripravljanjem prtljage, zagrabite eden drugega in se umaknite na varno. Ne pozabite, ljudje so nenadomestljivi,"  je ob najhujši grožnji, ki so jo doživele zadnje generacije dejala premierka Queenslanda Anna Bligh.

Prisilna evakuacija
Približujoči se tropski ciklon bi s seboj lahko prinesel dvometrske valove in sunke vetra, večje od 300 kilometrov na uro. "Vsi morajo takoj oditi. Prihaja voda," je dejal eden od policistov na ulicah Cairnsa, kjer hodijo od vrat do vrat in zaradi varnosti prebivalce pozivajo k evakuaciji. V zvezni deželi Queensland ljudje tudi mrzlično kupujejo zaloge hrane za najmanj 24 ur, kolikor naj bi jih ogrožal ciklon. Tistim, ki nameravajo ostati doma pa so svetovali naj zaprejo okna, napolnijo vreče s peskom in ostanejo mirni.

V ZDA pa se medtem soočajo s snežnimi neurji. Snežne meteže pričakujejo od Colorada do Maina na severovzhodu države. V torek so že odpovedali okoli 6.000 poletov, v Texasu in Ohiu je brez elektrike ostalo več kot 40.000 ljudi. Opozorila so izdali v 19 ameriških državah.

Yasi silovit kot Katrina
Yasi naj bi bil po ocenah vremenoslovcev tako silovit, kot je bil orkan Katrina v ZDA leta 2005. Vremenoslovec Gordon Banks je dejal, da je Yasi tako velik, da bo tudi po stiku s kopnim še več ur ohranil svojo moč, preden bo oslabel. Banks tudi meni, da se ciklon lahko še okrepi. S seboj naj bi prinesel tudi obilne padavine na že tako prizadeta območja po večtedenskih poplavah, skrbi pa tudi dejstvo, da bo ciklon obalo dosegel prav v času plime.

"V naslednjih 24 urah pričakujemo močne sunke vetra, nalive, verjetno mrk električne energije in mobilnih telefonov. Če drugega ne, je potrebno ljudi psihično pripraviti. Ta vihar je ogromen in ogroža življenja. Morda bo to največji ciklon, s katerim smo doslej imeli opravka," je še dejala premierka Blighova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.