Svet
10 ogledov

Prihaja donavski val, vse nared za evakuacijo

(Foto: Damir Glibusic/CROPIX ) Žurnal24 main
Vse je nared za evakuacijo treh baranjskih vasi. Nasipi ponekod popustili. Ponoči je umrla starejša ženska, potem ko se je hudo poškodovala v zemeljskem plazu, ki je zasul njeno hišo.
Najbolj so ogrožene baranjske vasi Luč, Šumarina in Šećarana. Na evakuacijo je že pripravljenih med 1.300 in 1.500 tamkajšnjih prebivalcev, ki jih bodo namestili v športni dvorani v Belem Manastiru.

Čeprav so gladine rek na vzhodnem delu Hrvaške upadle, najhuje še ni mimo. Pričakujejo velike količine vode iz Avstrije in Madžarske, gladina Donave naj bi se dvignila tudi do metra in pol, poplavljala naj bi tudi reka Vuk. Pričakujejo tudi občutno povišanje gladine Drave in njenih pritokov Krašice in Vučice, kljub temu Osijek naj ne bi bil ogrožen. Na teren bodo odposlali še 200 vojakov.

 

Podlegla poškodbam
Sedemdesetletna Marija Labrović je včeraj okoli 22. ure v bolnišnici v Osijeku podlegla poškodbam. Med obilnimi poplavami je zemeljski plaz porušil njeno hišo. V ruševinah hiše je hudo ranjena ležala dve uri, potem pa so jo prepeljali v bolnišnico, kjer so se dva dni borili za njeno življenje. Ženska je imela poškodbe po celem telesu, prišlo pa je do odpovedi ledvic.

Nevarnost v Slavoniji še ni mimo

Pristojne službe medtem opozarjajo, da nevarnost poplav v Slavoniji še ni minila, ker pričakujejo velik vodni val na Donavi. Čeprav meteorologi za prihodnje dni ne napovedujejo večjih padavin, ukrepov za zaščito pred poplavami ne bodo odpravili.

Napovedan vodni val na Donavi bo prišel iz Avstrije in Madžarske ter gladino te reke na Hrvaškem zvišal tudi do dva metra, poročajo hrvaški mediji. Večji pretok pričakujejo tudi pri Dravi in njenih pritokih, ki bodo poplavili nižinska območja pri Osijeku.

Poljsko znova zajele poplave, na Slovaškem več plazov

Ponoči so Poljsko zajela huda neurja z močnim dežjem, ki so povzročila nove poplave. Domove je moralo zapustiti več sto ljudi, predvsem na območjih, ki so jih hude poplave prizadele že pred dvema tednoma.

Zaradi spodjedenih nasipov je znova ogroženo mesto Sandomiert z okoli 25.000 prebivalci, medtem ko se je v okolici kraja Klodne na jugu države sprožilo več zemeljskih plazov, ki ogrožajo okoli 20 hiš. Na jugu države je zaradi poplav več cest neprevoznih, težave v prometu pa imajo tudi v Varšavi, kjer je voda zalila dve postaji podzemne železnice.

Zaradi deževja v zadnjih dneh imajo težave tudi na Slovaškem. Na vzhodu države se je sprožilo več zemeljskih plazov. Eden je v bližini kraja Košice zasul več kot 20 hiš, skupaj pa je prizadetih 200 ljudi. Številnim so plazovi uničili vse imetje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.