Svet
35 ogledov

Prihaja "komet stoletja"

komet ison Youtube
Komet, poimenovan "komet stoletja", bo najbližje Soncu 28. novembra 2013. Na Zemlji pa naj bi bil najlepše viden januarja. Če ne bo razpadel, bo priredil nepozabno predstavo na nebu.

Komet C/2012 S1-ISON bo prvič viden v našem delu sončnega sistema. Ruski astronomi so ga odkrili lani. Meri od 0,5 do 2 kilometra, sestavljaen pa je v glavnem iz prahu, ledu in kamna.

Trenutno je komet neviden prostemu očesu in manjšim teleskopom. Njegova magnituda sijaja je okoli +10. Človeško oko zaznava predmete, ki imajo magnitudo manjšo od +6. Za primerjavo, Venera ima magnitudo okoli -1, Mesec pa -12.

Komet se bo Soncu približal na 1.1650.000 kilometrov. V trenutku, ko bo najbližje Soncu, se bo njegova temperatura dvignila na več kot 2760 stopinj Celzija.

Astronomi in mediji so kometu nadeli imeni kot sta "komet stoletja" in "božični komet". V kolikor bo komet preživel bližnje srečanje s soncem, bo zaradi izparevanja ledu imel dolg rep in visok, intenziven sijaj. Astronomi menijo, da so možnosti, da komet preživi pot okoli sonca 50/50.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.